09-08-2023

Najviše đaka iz Rusije, Ukrajine, Turske...

Crnogorski obrazovni sistem u potpunosti je otvoren za integraciju djece sa drugih govornih područja, saopštila je načelnica Direkcije za osnovno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete Olivera Nikolić.


Foto: Pixabay

Ona je kazala da je u prethodnoj školskoj godini u našem obrazovno-vaspitnom sistemu bilo 4.500 djece sa drugih govornih područja iz preko 40 država.

Oni su, kako navodi Nikolić, bili uključeni u predškolske ustanove oko 600 djece, u osnovne 3.200 djece i oko 700 đaka u srednje škole.

Najviše đaka je, ističe Nikolić, iz Rusije, Bjelorusije, Ukrajine, Turske i Njemačke. Stranaca je najviše u školama u Baru, Budvi, Tivtu, Herceg Novom i Podgorici.

Nikolić je saopštila i da Ministarstvo prosvjete preduzimaju niz aktivnosti, kako bi se ta djeca adaptirala u crnogorsko društvo.

“Tako smo u prethodnom periodu dali saglasnost za upisivanje većeg broja đaka u odjeljenima u školama u kojim je značajan upis djece stranaca. Realizuje se učenje crnogorskog jezika i to su dva časa sedmično”, saopštila je Nikolić.

(RTCG)