02-07-2023

Napravljena prva pica sa insektima

U jednoj zemlji u regionu je napravljena pica sa insektima, prvi specijalitet takve vrste u Evropi. Vjerovali li ne, prvu picu sa insektima su napravili baš Italijani.

Napravljena prva pica sa insektima | Radio Televizija Budva

Foto: Cafe Resto

Italija, zemlja koja je izmislila picu, najpoznatije jelo na svijetu, otišla je korak dalje. Prva pica sa insektima je napravljena baš u Trstu. Alessandro Pribaz i Umberto Barucca su vlasnici picerije Mangiafuoco, i njihov novi specijalitet je prva italijanska pica sa insektima.

Pizza Grillo Sparlante, što u slobodnijem prevodu znači Cvrči cvrčak, pravi se sa mocarelom, cvjetovima tikvica i sušenim cvrčcima. Cijena ove pice je 15 eura, i pored insekata se pravi od tradicionalnog recepta za tijesto. Cvrčke za picu specijalno dopremaju s jedne male farme u Njemačkoj.



Inače, najskuplja pica na svijetu, bar za sada, košta više od 10.000 eura. Italijanski kuvar Renato Viola je već nekoliko godina na samom vrhu kada su u pitanju gastronomske inovacije. Njegova nova specijalna pica se zove “Louis XIII”, i za sada još uvijek nije javnost dovoljno upoznata sa tim specijalitetom. Razlog je sigurno visoka cijena ovog specijaliteta.