13-11-2022

Njegoševo djelo zaslužuje svu pažnju i poštovanje

Petar Drugi Petrović Njegoš bio je svetionik crnogorske prosvjete i njegovo djelo zaslužuje svu pažnju i poštovanje, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Njegoševo djelo zaslužuje svu pažnju i poštovanje | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

„Današnji dan s ponosom obilježavamo u znak sjećanja na Njegoša, crnogorskog prosvetitelja, književnika i vladiku po kojem je Crna Gora prepoznata u Evropi i svijetu“, naveli su iz tog Vladinog resora.

Oni su rekli da je taj praznik kulture, svakako i praznik obrazovanja.

„Jer je taj veliki mislilac 19. vijeka, prosvijetlio svoj narod, odredio mu mjesto na ljestvici prosvećenog i kulturnog naroda Evrope i svijeta u kojem je oduvijek imao svoje mjesto“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Njegoš, jedna od najznačajnih ličnosti bogate istorije Crne Gore, bio i ostao neprevaziđeni pjesnik i filozof, čija su djela ostala kao zalog za budućnost generacijama mladih Crnogoraca.

Njegoš je, kako su rekli, stvorio veličanstvena djela kojima se obrazuju djeca i koja će izučavati potomci.

„Zbog toga možemo slobodno reći da je Njegoš bio svetionik crnogorske prosvjete, velikan po kojem nas svijet prepoznaje“, ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da se njegova djela i danas izučavaju na svjetskim univerzitetima, čitaju i prepričavaju.

„Njegoševo djelo zaslužuje svu našu pažnju i poštovanje, stranicu u svakom udžbeniku naših učenika jer “čovjek se uči dok je živ”, govorio je, a obrazovanjem stičemo potrebne vještine, kako bismo svijet učinili boljim mjestom za život. Vječno mu hvala za sve što je učinio za nas“, kaže se u saopštenju.