14-07-2020

NKT: Bez izuzetka poštovati mjere, pojačati kontrolu

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) pozvalo je građane Podgorice da se s posebnom pažnjom odnose prema opasnosti koju nosi dalja lokalna transmisija virusa, te da bez izuzetka poštuju propisane mjere.

NKT: Bez izuzetka poštovati mjere, pojačati kontrolu | Radio Televizija Budva


Foto: Gov.me

NKT je analiziralo večeras na sjednici, kojom je predsjedavao Milutin Simović, epidemiološku situaciju u Crnoj Gori, a posebno u Glavnom gradu, u kojem je konstatovan značajan porast broja novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom.

„Građani su pozvani da se s posebnom pažnjom odnose prema opasnosti koju nosi dalja lokalna transmisija virusa te da bez izuzetka poštuju propisane mjere", navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je konstatovalo da postoje pojedinačni slučajevi kršenja mjera u ugostiteljskim objektima i sredstvima javnog saobraćaja.

"Nadležne službe zadužene su da pojačaju kontrole posebno kada je riječ o obavezama nošenja zaštitne maske i održavanja fizičke distance“, kaže se u saopštenju.

Iz NKT-a su iskazali odlučnost da adekvatnim i pravovremenim mjerama očuvaju zdravlje i živote građana, i podsjetili da su disciplina i preventiva dužnost i obaveza svakog građanina i najsigurniji način smanjenja širenja koronavirusa.

Iz Vlade su naveli da je NKT, sagledavajući najnovije podatke o novim slučajevima infekcije, konstatovalo da se transmisija uglavnom proširila u populaciji mlađih i sredovječnih osoba.

„S tim u vezi odlučeno je da u narednom periodu posebna pažnja bude posvećena starijoj populaciji kao najranjivijoj kategoriji“, kaže se u saopštenju.

NKT je dalo saglasnost Ministarstvu zdravlja da produži na još sedmicu primjenu mjera donijetih 25. juna za opštinu Rožaje, čija je primjena 7. jula bila produžena do 15. jula, kao i primjenu mjera donijetih 2. jula za opštinu Gusinje, čija je primjena 7. jula bila produžena do 17. jula.

„Mjere se na teritoriji opštine Rožaje produžavaju do 22. jula, a u na teritoriji opštine Gusinje do 24. jula“, navodi se u saopštenju Vlade.

NKT je razmotrilo zahtjev Udruženja estradnih umjetnika kao i obraćanja više muzičkih umjetnika pojedinačno koji su zatražili ublažavanje mjere zabrane sviranja u ugostiteljskim objektima.

„Institut za javno zdravlje je zadužen da predloži NKT-u adekvatne mjere kojima bi, shodno razvoju epidemiološke situacije, bilo predloženo rješenje za prevladavanje situacije u kojoj su se našli estradni umjetnici“, dodaje se u saopštenju.




Izvor: Mina