18-04-2024

Nova Uredba Vlade CG: Uslovi za luke podržavaju međunarodnu pomorsku liniju Budva-Dubrovnik

Na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore donijeta je Uredba o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke razvrstane prema vrsti pomorskog saobraćaja i namjeni. Ova Uredba ima poseban značaj s obzirom na nedavnu inicijativu za uspostavljanje međunarodne pomorske linije između Budve i Dubrovnika.


Foto: arhiva, Lazar Gregović

"Donošenje nove uredbe obezbjediće potpunu usklađenost ovog podzakonskog akta sa važećim zakonskim rješenjima, imajući u vidu da je trenutno važeća Uredba donesena još 2011. godine. Takođe, potreba za donošenjem nove Uredbe dodatno je iskazana, imajući u vidu inicijativu za uspostavljanje međunarodne pomorske linije Budva – Dubrovnik", saopšteno je iz Vlade.

Kako navode, pozitivni efekti se ogledaju u tome što će biti dozvoljena mogućnost da ukoliko dio luke koja je već određena prema namjeni, ispunjava uslove propisane ovom Uredbom za neku drugu namjenu, takvom dijelu luke može bit određena druga namjena od namjene koja se odnosi na preostali dio luke, a bez promjene
namjene preostalog dijela luke.

"Navedena činjenica svakako predstavlja dodatnu mogućnost koja se
pruža eventualnim investitorima u lučka područja i znatno doprinosi atraktivnosti ulaganja u luke", naveli su iz Vlade.

Podsjetimo, iz Ministarstva saobraćaja Crne Gore u februaru je najavljeno da će Budva ovog ljeta sa Dubrovnikom biti povezana pomorskim putem, a brodskom linijom će upravljati kompanija Kompas iz Hrvatske.

Linija će se održavati katamaranom HSC Antonija, kapaciteta 240 putnika, u vlasništvu kompanije G&V Lines iz Zadra, dugogodišnjeg partnera Kompasa Hrvatska.

D.B.