14-02-2019

Nove tarife EPCG: Kako da izaberete pravi paket za svoje domaćinstvo

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) juče je objavila da počinje uvođenje tarifnih paketa, čime će potrošači po prvi put moći da izaberu način obračuna koji im najviše odgovara.

Nove tarife EPCG: Kako da izaberete pravi paket za svoje domaćinstvo | Radio Televizija Budva

Ukoliko ne izaberu nijedan od ponuđena tri paketa, potrošači će ostati na postojećem, Osnovnom tarifnom modelu ali će im cijena kilovata od 1. marta biti uvećana za 2,7 odsto.

Prema pregledu tri tarifna paketa, za najveći broj domaćinstava najprihvatljiviji bi bio plavi paket, a u EPCG tvrde da će kupcu koji odabere plavi model snabdijevanja, prvih 150kWh u višoj i 150kWh u nižoj tarifi, cijena biti niža 2 odsto nego do sada. Po evidenciji EPCG trenutno više od 60 odsto mjernih mjesta ima potrošnju manju od 300kWh mjesečno. Ukoliko je potrošnja veća od predviđenih ograničenja svaki dodatni kWh plaća se po uvećanoj cijeni, navode iz EPCG.

Za domaćinstva koja troše više od 300 kilovat-sati mjesečno, najviše bi odgovarao crveni paket, koji podrazumijeva istu tarifu svakog dana u sedmici bez obzira na visinu potrošnje električne energije. Tarifa ovog modela je niža u odnosu na Osnovni model ukoliko se radi o dominantnoj potrošnji više tarife električne energije u toku dana (07-23h) tj. ukoliko kupac minimalno koristi nižu tarifu.

Za potrošače koji su ekološki osviješteni i žele da koriste struju isključivo iz obnovljivih izvora, EPCG je pripremio zeleni paket. Paket podrazumijeva cijenu električne energije skuplju za 20 centi po kilovatu u odnosu na onu iz Osnovnog modela. EPCG će potrošačima koji izaberu ovaj paket garantovati isporuke cjelokupne električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora tzv. zelene energije. Iskustva iz EU i regiona govore da se za ovaj paket najčešće opredjeljuju društveno odgovorni pojedinci i privredni subjekti, precizirali su iz EPCG.