15-12-2023

Novi duel sa bivšim prvakom svijeta - Crna Gora sa Holandijom za korak ka Parizu

Treće poglavlje borbe na Svjetskom prvenstvu je pred crnogorskim rukometašicama, najteži dio šampionata, poslije razočaravajuće večeri u Jiske Bank Boksenu.


Foto: RSCG

Nakon fenomenalne bitke za četvrtfinale, koja ih je iscrpila, ali ne i donijela senzacionalno mjesto među četiri na planeti, pošto je Danska imala više od podrške sa tribina u Herningu, u vidu alžirskih sudija Belkirija i Hamidijaa, u tri posljednja dana Crnu Goru čekaju još dva velika meča.

U prvom duelu razigravanja za plasman od 5. do 8. mjesta igraće sa šampionkama planete iz 2019. godine, Holanđankama, koje su u drugoj polovini prošle decenije bile u samom svjetskom vrhu - osvojile sve tri svjetske medalje (srebro 2015, bronzu 2017, zlato 2019.), srebro i bronzu na Evropskim prvenstvima (2016, 2018.), igrale polufinale Olimpijskih igara u Riju, izgubile meč za treće mjesto sa Norvežankama.

„Odlična reprezentacija. To je jednostavo selekcija koja gaji sistem dugi niz godina, njeguju njihovu igru. Imaju brz protok lopte, dobre su u tome, igraju brz rukomet, tako da ćemo i za njih trebati da prilagodimo naš stil igre“, kazala je Tatjana Brnović.

Pogotovo nakon ogromne potrošnje, veoma teško je igrati sa Polman i saigračicama, koje su nas na posljednja dva velika takmičenja pobjeđivale – prošle godine ubjedljivo, 42:25, na kraju glavne faze Evropskog prvenstva u kojoj je sve bilo riješeno. Godinu prije i u grupi u Tokiju, u kom su na kraju bile pete, za poziciju bolje plasirane od Crne Gore.

Tim Pera Johansona bio je ubjedlji protiv svih rivala u grupi u Frederikshavnu i glavnoj fazi u Trondhajmu, dok nije naišao na silovitu Norvešku, koja je stala na kraj pobjedničkoj seriji.

„Holandija je izuzetna ekipa, a i imala je dan više da se oporavi od nas.To je velika prednost za njih u ovom momentu, jer igramo sa malom rotacijom. Biće teško, to je sigurno, pogotovo što su to utakmice koje su za plasman. Treba ih iskoristii da se doradi još što može i da se igrači neki sačuvaju. Imamo još dvije utakmice i treba da se odigrau hrabro i jako“, istakla je selektorka koja utakmicu sa Holandijom i naredni meč vidi kao veliku priliku za napredak.

„Želimo da igramo iz utakmice u utakmicu, da učimo stvari, da igračice postanu bolje. Mnogo djevojaka je novih u selekciji, a one su rasle kao tim. Sve će ovo da se završi, biće dobrih utakmica, biće pobjeda i poraza, ali tim koji su one stvorile je neprocjenljiv. To je najteže stvoriti, tim koji diše kao jedno. Mi smo iz utakmice u utakmicu rasle i to je dovelo do toga da smo kao tim mogle da se suprotstavimo vrhunskoj Danskoj na domaćem terenu. Nismo razmišljali unaprijed puno, već korak po korak, jer jedino tako smo smjeli da razmišljamo. Da se radujemo svakoj utakmici, da se poslije utakmice zahvalimo Bogu što smo svi zdravi, jer svaka karika je bitna“, zaključila je Popović.

Ponovo su Olimpijske igre u centru pažnje – sve četiri selekcije koje su na utješnom završnom turniru u Herningu imaju osiguran kvalifikacioni turnir za Pariz, a konačni raspored odrediće grupe. Peti i osmi igraće sa Španijom i Argentinom, šesti i sedmi sa 26.
Mundijala sa Slovenijom i Paragvajem. Ni na jednom neće biti lako doći do otvaranja 33. Olimpijskih igara na Seni, ali uz igru kakvu je Crna Gora prikazala u Skandinaviji nema mjesta za brigu.

Program u Juske Bank Boksenu otvara meč Njemačke i Češke od 11.30h. Crna Gora i Holandija igraće od 14.30h (RTCG2).
Tri sata kasnije kreće polufinale, derbi Danske i Norveške, a susret Francuske i Švedske zakazan je za 21 sat, i ti mečevi takođe na RTCG2.

(RTCG)