10-12-2023

NVO "Grupa građana BU2": Saopštenje povodom međunarodnog dana ljudskih prava

Saopštenje prenosimo u cjelosti.

NVO

Na Dan ljudskih prava, posebnu pažnju treba obratii na mlade osobe, koje se suočavaju sa brojnim izazovima u mnogim djelovima svijeta, pa i u Crnoj Gori.

Nezaposlenost, rizik od siromaštva, položaj marginalizovanih grupa mladih, kao i stanje njihovog mentalnog zdravlja su neki od osnovnih problema sa kojima se mladi u Crnoj Gori suočavaju.

I pored toga što se u poslednjih nekoliko godina smanjuje stopa nezaposlenosti, kod mladih nezaposlenost ostaje visoka.

Posebno zabrinjava činjenica da su mladi uzrasta od 18 do 30 godina u najvećem riziku da budu pogođeni i siromaštvom.

Položaj marginalizovanih grupa mladih, poput mladih Roma i Romkinja, je posebno težak, jer u određenim propisima. Zdravstvena zaštita, posebno u ruralnim područjima, nije jednako dostupna svim građanima i građankama, samim tim ni mladima iz ruralnih sredina.

Kako bi mladi u Crnoj Gori ostvarili svoja prava i veću autonomiju, mladim osobama treba ponuditi podršku koja je za njih smislena, koja omogućava njihovu samostalnost i osnaživanje. Podsećamo da je neophodno obezbijediti opcije za puno društveno učešće i mogućnosti da se slobodno izraze, kako niko ne bi govorio u njihovo ime.

Neophodno je da se mladi shvate kao punopravni donosioci odluka o sopstvenom životu, da je njihov glas ravnopravan sa drugima, njihova participacija nezamenljiva u donošenju zakona, politika i odluka na svim nivoima.

Od izuzetne je važnosti uzeti u obzir i posebnu ranjivost mladih u određenim društvenim grupama. U sopstvenom suočavanju sa izazovima tranzicije iz detinjstva u odraslo doba, iz obrazovanja u ekonomsku nezavisnost, mnogi mladi muškarci i žene nailaze na nedostatak podrške sistema i okoline, nevidljivost i zanemarivanje.

Mnogi mladi sa invaliditetom suočavaju se sa dodatnim preprekama u nastavku obrazovanja ili zapošljavanju na otvorenom tržištu rada.

Svi mladi ljudi, bez obzira na svoj identitet, uključujući etničku pripadnost, religiju, političko opredeljenje, ekonomski i društveni status, kao i seksualnu orijentaciju, treba da uživaju jednaka prava, slobode i zaštitu - neophodno je da mladi ostanu prepoznati među najvažnijim grupama nosioca ljudskih prava, jer predstavljaju jednu od najranjivijih populacija, ali istovremeno i jednu od najsnažnijih u promovisanju vrednosti različitosti i solidarnosti.