06-08-2020

Od danas u Crnoj Gori nova Fejsbuk pravila političkog oglašavanja

Fejsbuk /Facebook/ je najavio proširenje novih pravila koja se odnose na političke oglase u 32 zemlje, među kojima je i Crna Gora.

Od danas u Crnoj Gori nova Fejsbuk pravila političkog oglašavanja | Radio Televizija Budva

Foto: Shutterstock

Kako je saopšteno, od danas svi politički oglasi u Crnoj Gori moraju da prođu autorizaciju oglašivača i sadrže informacije ko je platio oglas (“Paid for by” disclaimer).

Fejsbuk je u junu prošle godine učinio globalno dostupnim alate za transparentnost oglasa, što je oglašivačima omogućilo da dobiju ovlašćenje za postavljanje političkih oglasa, postave informaciju ko je platio oglas i unose oglase u biblioteku oglasa narednih sedam godina.

Od danas taj proces političkog oglašavanja postaje obavezan i u Crnoj Gori.

Navodi se da bilo ko ko oglašava političke oglase namijenjene građanima Crne Gore mora biti ovlašćen u toj zemlji kao oglašivač.

„To se odnosi na bilo koji oglas koji je kreiran od strane, u ime ili o bilo kom trenutnom ili nekadašnjem kandidatu za političku funkciju, političaru, političkoj partiji, odboru za političke aktivnosti ili nekome ko zagovara ishod političkih izbora“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da se to odnosi na bilo koji oglas koji se tiče bilo kakvih izbora, referenduma ili glasačkih inicijativa, uključujući „izađite na glasanje“ ili izborne informativne kampanje.

Kako je saopšteno, svako ko želi da se u Crnoj Gori oglašava na temu izbora ili politike uopšte, moraće da potvrdi svoj identitet ličnom kratom izdatom u Crnoj Gori i obezbijedi informaciju ko je odgovoran za neki oglas.

Za informaciju ko plaća oglasa oglašivač ima opciju da odabere sebe, stranicu koju vodi ili svoju organizaciju.

„Nova pravila zahtijevaju da ako oglašivač odabere svoju organizaciju ili stranicu, neophodno je da obezbijedi dodatne informacije poput adrese, broja telefona, imejl adresu i veb-sajt adresu. Na taj način oglašivač postaje odgovoran za oglas koji postavi na Fejsbuku i Instagramu“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da autorizacija može da potraje nekoliko
dana, zato je potrebno da oglašivači proces dobijanja ovlašćenja za postavljanje političkih oglasa treba da počnu odmah kako bi izbjegli odlaganje oglašavanja koje treba da realizuju.

Dodaje se da će ovlašćeni oglašivači imati svoje oglase i informacije koje se koriste za potvrđivanje njihovog disclaimer-a smještene u Biblioteci oglasa (Ad Library) sedam godina.

„Tamo će bilo ko je zainteresovan moći da ima uvid u sve informacije koje se tiču oglasa ovlašćenih oglašivača - opseg pojavljivanja i potrošnje, kao i demografske informacije (starost, pol i lokacija) o osobama koje su vidjele oglas“, kaže se u saopštenju.

Mina