18-11-2021

Od ekskluzivne do nedostižne destinacije: Porast PDV-a šteti Budvi

Veliki problem budvanskim ugostiteljima u njihovom poslovanju, predstavlja najavaljeni povraćaj stope PDV-a, od strane Vlade Crne Gore. Naime, planirano je povećanje stope PDV-a, sa sedam na 21%, na hranu i bezalkoholno piće, što će se značajno odraziti na strukturu gostiju, poslovanje, ali i Budvu kao destinaciju.

Od ekskluzivne do nedostižne destinacije: Porast PDV-a šteti Budvi | Radio Televizija Budva

Foto: Portal, RTV Budva

Povraćaj stope PDV-a bio je planiran do kraja 2022. godine, ali sve su prilike da će se to desiti do Nove godine.

"Najavljeno je da se vraća stopa PDV-a, na pred krizni period, ali meni nije jasno, ili ja možda nijesam upućen kada smo mi to izašli iz krize? Ja smatram da smo mi itekako i dalje u krizi i mislim da mora proći još najmanje dvije godine, kako bi mogli da se oporavimo svi kolektivno u privrednom smislu", kazao je za naš portal Luka Vučković, ugostitelj.

Ukoliko se to bude sprovelo u djelo, a kako je istakao, sami smo svjedoci porasta cijena namirnica, ugostiteljima će biti neizbježno podizanje cijena u njihovim objektima kako bi održali poslovanje.

"To će se naravno odraziti na ponudu, a Budva će postati još skuplja destinacija. Po mom mišljenju mi i naredne sezone možemo da očekujemo samo goste iz regiona, kao i prethodne, a u ovakvim uslovima postavlja se pitanje, da li će oni moći da priušte Budvu uslijed trenda rekonstruisanja cjenovne politike", istakao je on.

Da će povećanje PDV-a, na hranu i bezalkoholna pića, prouzrokovati značajno povećanje cijena, saglasan je i predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Joavnović, ističući da su ugostitelji apelovali na negativne psoljedice te odluke.

"Mi smatramo da PDV ne treba povećavati još par godina, posebno zato što smo još uvijek u koroni. Svi znamo da je ugostiteljstvo pretrpjelo ozbiljne probleme i da bi se mirovanjem PDV-a, pomoglo privredi", istakao je on.

Jovanović je napomenuo i to da su iz Ministarstva turizma potvrdili, da nikada nije naplaćen veći PDV od turizma, do ove godine.

"Ukoliko gledamo te parametre, i da nikada nije naplaćen veći PDV od turizma, dok mu je stopa još uvijek 7%, plus na to dodamo poslovanje u da kažemo lošoj sezoni, za očekivati je da će taj PDV na istoj stopi iduće sezone biti mnogo veći, te da će državna kasa biti punija, tako da ja ne vidim razlog za povećanje", navodi on.

Suština je kako napominjue, da su on i većina njegovih kolega u Starom gradu, kompletan pazar kucali na kasama, te da je sve išlo kroz legalne tokove, što je doprinijelo tolikoj naplati PDV-a.

"Ukoliko se PDV vrati na 21% posto, plašim se da će dio kolega ponovo ići u sivu zonu, i da će se postići samo kontra efekat u poslovanju", kazao je on.

Stari grad za nijansu skuplji od ostatka grada, mještani na kafu radije na druga mjesta

Budva se, kako Jovanović navodi, posljednjih godina značajano dmeografski izmijenila, te Stari grad sam po sebi više nije centar grada, mještani više nemaju naviku da ga svakodnevno psojećuju, te je on uglavnom mjesto koje biraju turisti.

"Razlika u cijenama u Starom gradu i ostatku dijela grada je nekih 10%, a opet velika je razlika sjedjeti blizu mora u Starom gradu ili u nekom drugom dijelu grada, te su na neki način cijene u samom jezgru Budve opravdane", zaključio je Jovanović.

D.P.