27-02-2023

Održana manifestacija „Ljubišini dani” i IV međunarodni naučni simpozijum „Stefan Mitrov Ljubiša: Dva vijeka od rođenja (1822–1878)”

Tradicionalna manifestacija „Ljubišini dani” i IV međunarodni naučni simpozijum „Stefan Mitrov Ljubiša: Dva vijeka od rođenja (1822–1878)” održan 25. i 26. februara 2023. godine, u Budvi i Petrovcu u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve, saopšteno je iz JU Muzeji i galerije Budve.

Održana manifestacija „Ljubišini dani” i IV međunarodni naučni simpozijum „Stefan Mitrov Ljubiša: Dva vijeka od rođenja (1822–1878)” | Radio Televizija Budva

Takođe, prije početka simpozijuma održan je pomen na Ljubišinom grobu, ispred crkve Sv. Trojice u Starom gradu u Budvi. Prigodnu riječ je imao paroh crkve Sv. Trojice Otac Aleksandar Lekić.
Dio govora mr Lucije Đurašković, direktorice JU Muzeji i galerije Budve: „Vrijednost jednog pisca ili umjetnika, stvaraoca uopšte pokazuje se u rezultatima do kojih se dolazi u tumačenjima njegovog djela, što ukazuje na njegovu savremenost, odnosno
univerzalnost.”

Dio govora mr Dobrila Vlahović v.d. direktorica Direktorata za kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija: „Ministarstvo kulture i medija snažno podržava sve aktivnosti koje promovišu najuzvišenije vrijednosti koje pripadaju ovom gradu i našoj Crnoj Gori, a koje su ključna preporuka za ono što slijedi a što Budva, sigurna sam, a složićete se svi zasigurno zaslužuje, titulu evropske prijestonice kulture.” Dio govora Nikole Jovanovića, predsjednika Skupštine Opštine Budva: „Ljubiši smo zahvalni jer je jedan od onih pisaca koji su svojim djelom ukazali put utemeljivačima jezika i jezičke norme. Zahvalni smo za vrijedne političke i pravne pasaže i zato što je bio vjerodostojni hroničar ovog grada i čuvao njegovu prošlost od zaborava.”



Akademik Miro Vuksanović (SANU) je kazao: „Zapravo, sve u njegovom delu krenulo je iz naroda pa onda njegovom majstorskom rukom prerađeno dobilo je majstorsko značenje i kao jedinstven primer ponovo se vratilo u narod. Zbog toga je Stefan Mitrov Ljubiša ostao kao savremenik i ja se nadam da će tako
biti.”



Predsjednik CANU akademik Dragan Vukčević iz opravdanih razloga nije mogao prisustvovati simpozijumu ali je poželio dobrodošlicu prisutnima. Na samom kraju sinoćnje večeri održan je „Omaž akademiku Radomiru Ivanoviću”, koji se svojim naučnim radom bavio Ljubišom, a tim povodom dr Ana M. Zečević odsvirala je nekoliko numera koje je akademik Ivanović posebno volio, navodi se u saopštenju.