23-08-2021

Opala prodaja stanova na primorju

Cijene stanova u Crnoj Gori, uprkos ekonomskoj krizi uslovljenoj korona virusom porasle su od deset do čak 30 odsto, zavisno od toga da li kupujete završeni ili stan u izgradnji.

Opala prodaja stanova na primorju | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Ukoliko ste se pak nadali da ćete krov nad glavom obezbijediti po nižim tržišnim uslovima u odnosu na period prije korone loše ste procijenili, budući da je u međuvremenu došlo i do poskupljenja građevinskog materijala, što je samo jedan od uslova rasta cijene kvadrata stana, pišu Dnevne novine.

Naime, podaci Monstata pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila 1.230 eura i veća je 23,3 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Sa sličnim podacima raspolažu i u podgoričkoj agenciji Pronova, iz koje su Dnevnim novinama kazali da cijene apsolutno nijesu padale ni za vrijeme korone, i tokom zaključavanja, a da tako nešto ne očekuju ni u narednom periodu. Žana Korać-Popović iz agencije Pronova kazala je Dnevnim novinama da cijene stanova u novogradnji apsolutno nijesu padale, sem u slučaju konkretnog dogovora direktno između kupca i prodavca, u rasponu od pet do deset odsto.

“Što se tiče cijene kvadrata nakon talasa korone one su u novogradnji blago porasle deset do 15 odsto, kad su u pitanju gotovi stanovi, dok je cijena kvadrata kod investitora, dakle stanova u izgradnji, porasla čak do 30 odsto” kazala je Korać-Popović.

Ona pojašnjava da je više razloga za to. Jedan od ključnih je poskupljenje građevinskog materijala.

“Iz tog razloga su investitori bili prinuđeni da podignu cijenu kvadrata stana, a na poskupljenje je uticalo i to što su mnogi investitori ušli u ozbiljne projekte za vrijeme korone, uzeli su ogromna kreditna sredstva koja su morali da vraćaju tokom cijele pandemije. Prodaja je bila jako slaba, pa su zato morali da podignu i cijene stanova”, rekla Korać-Popović, pojašnjavajući kako su mnogi investitori, nakon prvog talasa korone, građanima nudili akcijske cijene stanova.

Da je poskupljenje građevinskog materijala dovelo do rasta cijena nekretnina saopštili su i iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).
Poslovanje građevinskih firmi je, kažu iz PKCG, u jednom periodu bilo stabilno, ali su usljed rasta cijena građevinskog materijala mnoge kompanije pribjegle povećanju cijene nekretnina.

“Usljed svih uvedenih restriktivnih epidemioloških mjera došlo je do zatvaranja mnogih fabrika za proizvodnju građevinskog materijala, što je uslovilo smanjenje obima proizvodnje pa samim tim i povećanja djena”, objasnili su iz PKCG.

Sa druge strane, iz Monstata su pojasnili daje prosječna djena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisila i od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

Na pitanje Dnevnih novina je li došlo do oporavka tržišta nekretnina u Crnoj Gori, Korać-Popović kaže da jeste, ali samo na primorju, dok prodaja u Podgorica i na centralnom nivou nije na zadovoljavajućem nivou.

“Kad je primorje u pitanju osjetno je krenula kupovina svih nekretnina, i to prva i druga linija do mora. Stranci su jedva čekali da počne ublažavanje mjera, da se uspostavi međunarodni saobraćaj, kako bi kupci nekretninu vidjeli na licu mjesta i ostvarili kupovinu. Tako da su već ušli u aranžmane, a mi se nadamo da će se s jeseni nastaviti ta kupovina uzlaznom putanjom, posebno placevi, koji nam najbolje prolaze”, istakla je Korać-Popović.

I dok je na primorju situacija povoljnija, Podgorica još nije onakva kako je bilo uoči naj veće zdravstvene krize koja nas je zadesila.

“Zato što se u Podgorici osjetno poljuljala ekonomska i platežna moć građana. Uprkos tome, do smanjenja cijena sigurno neće doći, posebno zato što nije ni u prvom talasu korone. Osjeća se trzaj na tržištu i da građani nijesu u mogućnosti da kupuju nekretnine kao što je to bilo 2019”, pojasnila je sagovornica DN.

Građani da obrate pažnju na predugovor Korać-Popović je građanima poručila da obrate pažnju na agenciju koja će ih zastupati prilikom kupovine stanova, posebno kad je u pitanju predugovor.

“Biće sad raznih malverzacija, investitori žele dazaštite svoje interese. Predugovori imaju dosta mana, recimo nema poštovanja roka završetka. Poručujem građanima da obrate pažnju na kupovinu stanova u izgradnji, jer imaju pravo da u predugovoru traže da se stave neki pravni elementi kako bi sebe zaštitili”, istakla je ona.

Cijene u Siti kvartu nikad neće padati

Kad je riječ o cijeni stanova u Podgorici, Korać-Popović kaže da je kvadrat u Novom gradu, odnosno naseljima oko Siti kvarta, Nove dalmatinske, blokova pet, šest i devet i dijelu prema Capital plazi od 1.350 do 1.700.

“To sve zavisi od načina opremljenosti, je li namješten, polunamješten, je li manji jednosoban ili garsonjera, pošto su takvi stanovi skuplji i teže ih je naći na atraktivnim lokacijama”, kaže ona.

Ipak, kvadrat stana se može kupiti za 1.110 do 1.200 eura na Zabjelu, Tuškom putu, Starom aerodromu, u Zagoriču…

Građanima poručuje da cijene u nekim djelovima grada, poput Siti kvarta, nikad neće padati, već naprotiv.

Izvor: investitor.me