05-11-2023

Operativna dobit skočila 40 odsto

Berkshire Hathaway izvijestio je o velikom skoku operativne zarade u trećem tromjesečju, dok je imao rekordnu količinu gotovine jer je Warren Buffett vidio malo prilika za sklapanje poslova.

Operativna dobit skočila 40 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: Pixabay

Operativna zarada konglomerata sa sjedištem u Omahi, koja obuhvata dobit ostvarenu bezbrojnim poslovima u potpunom vlasništvu kao što su osiguranje, željeznice i komunalne usluge - iznosila je 10,76 milijardu USD u prošlom kvartalu.

To je 40,6 odsto više od 7,65 milijardi USD zarađenih u istom tromjesečju prije godinu, prenosi SEEbiz.

Berkshire je držao rekordan nivo gotovine krajem septembra — 157,2 milijarde USD — nadmašivši najviši iznos od 149,2 milijarde USD postavljen u trećem kvartalu 2021. godine.

Oracle of Omaha iskorištava nagli porast prinosa na obveznice, kupujući kratkoročne trezorske zapise s prinosom od najmanje pet odsto. Konglomerat je posjedovao 126,4 milijarde USD takvih ulaganja na kraju trećeg tromjesečja, u poređenju sa oko 93 milijarde USD na kraju prošle godine.

Aktivnost otkupa nastavila je usporavati kako su dionice Berkshirea tokom tromjesečja porasle do rekordnog nivoa. Firma je potrošila 1,1 milijardu USD za ponovnu kupovinu dionica, čime je ukupni iznos za devet mjeseci iznosio približno sedam milijardi USD.

Dionice Berkshirea klase A ove su godine porasle gotovo 14 odsto.

Geico, krunski biser osiguravajućeg carstva Berkshirea i Buffettovo "omiljeno dijete", izvijestio je o još jednom profitabilnom tromjesečju sa zaradom od osiguranja od 1,1 milijardu USD. Osiguravatelj automobila je usred preokreta nakon što je izgubio tržišni udio od konkurenta Progressive.

BNSF je, međutim, zabilježio pad zarade od 15 odsto jer se željezničko odjelenje borilo s manjim količinama i višim troškovima.

Buffettova firma je u trećem tromjesečju zabilježila značajan investicioni gubitak od 24,1 milijardu USD, koji je uvelike došao zbog smanjenja velikog udjela u Appleu. Dionice proizvođača iPhonea pale su 11,7 odsto tokom tromjesečja, ali su se od tada oporavile više od tri odsto.

Kao i obično, Berkshire Hathaway je zamolio ulagače da se osvrnu na tromjesečne fluktuacije Berkshireovog dioničkog portfelja.

"Iznos investicionih dobitaka/gubitaka u bilo kojem tromjesečju obično je besmislen i daje brojke za neto zarade (gubitke) po dionici koje mogu dovesti u zabludu ulagače koji imaju malo ili nimalo znanja o računovodstvenim pravilima", rekla je firma u izjavi.

(Mina biznis)