19-04-2023

Opština Budva povećala iznos jednokratne pomoći za pojedince ili porodicu sa minimalnom zaradom

Novom Odlukom o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite, koja će se u petak, 21. aprila naći pred odbornicima Skupštine opštine Budva, planirano je davanje jednokratne novčane i vanredne pomoći.


Foto: Portal RTV Budva

Tako će, ukoliko novi predlog odluke bude izglasan u lokalnom parlamentu pravo na jednokratnu novčanu pomoć kao vid materijalne podrške, imati pojedinac ili porodica koji se zbog posebnih okolnosti koje utiču na stambeno, materijalno i zdravstveno stanje nađu u stanju socijalne potrebe.

Pomoć je precizirana Članovima 8, 9, 10 i 11 Predloga.

Kako je istaknuto, visina jednokratne novčane pomoći se odobrava pojedincu i porodicama bez prihoda u sljedećim iznosima i to:

1. pojedincu 150 EUR
2. dvočlanoj porodici 170 EUR
3. tročlanoj porodici 190 EUR
4. četvoročlanoj porodici 210 EUR
5. petočlanoj porodici 230 EUR
6. porodici sa više od pet članova 250 EUR

Staratelj (hranitelj) djeteta bez roditeljskog staranja ima pravo na jednokratnu novčanu pomoć, bez obzira na visinu primanja.

Pravo na jednokratnu pomoć pojedinac ili porodica mogu da ostvare najviše tri puta u toku kalendarske godine.

Takođe, jednokratna pomoć se odobrava i pojedincu i porodicama koje imaju prihode, i to:

1. pojedincu 120 EUR
2. dvočlanoj porodici 130 EUR
3. tročlanoj porodici 140 EUR
4. četvoročlanoj porodici 150 EUR
5. petočlanoj porodici 160 EUR
6. porodici sa više od pet članova 170 EUR

U odnosu na prethodnu Odluku o pravima i uslugama iz socijalne i dječije zaštite iz 2018. godine, novom odlukom predviđeno je uvećanje jednokratne pomoći u iznosu od 30 do 50 EUR.


Ilustracija, Foto: portal RTV Budva/printscreen

Kako stoji u nacrtu novog akta, za vanrednu pomoć pojedinac ili porodica mora da ispunjava sledeće uslove iz Člana 9, a to je:

- da je nesrećnim putem nastupila smrt jednog ili više lica, da je član porodice obolio od teške bolesti, da je nastupila izuzetno teška materijalna situacija koja se nije mogla predvidjeti.

Za ostvarivanje prava na vanrednu pomoć, podnosilac zahtjeva je dužan da dostavi dokaze koji potvrđuju osnovanost zahtjeva, a to su: potvrda nadležne zdravstvene ustanove - medicinska dokumentacija, izvještaj komisije o oštećenju stambenog ili drugog objekta i sl.

Visina novčane pomoći za navedene vanredne situacije, prema Predlogu nove Odluke, iznosi 300 EUR i odobrava se jednom godišnje. To je za 100 EUR više u odnosu na Odluku iz 2018. godine.


D.Č.