16-02-2019

Osudili nastraj na direktora Radio Tivta

Sindikati medija Crne Gore i informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti osudili su nastraj na direktora Radio Tivta, Dragana Popadića, navodeći da su sa zabrinutošću primili vijest o tom događaju.

Osudili nastraj na direktora Radio Tivta | Radio Televizija Budva

U zajedničkom saopštenju dva sindikata navodi se da i ovaj slučaj pokazuje da je, uprkos višegodišnjim upozorenjima Unjedinjenih nacija, Evropske komisije, stranih diplomatskih predstavništava i drugih relevantnih adresa, bezbjednost novinara u Crnoj Gori u konstatnom padu.

„Istovremeno broj napada na novinare eksponencijalno raste, što pokazuje i slučaj u Tivtu kada je direktora jednog od najuspješnjih crnogorskih lokalnih emitera koji se bori za nezavisnost i objektivnost u izvještavanju, napao lokalni biznismen Rado Arsić“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je začuđujuće da napad nije uslijedio zbog nezadovoljstva tekstom ili izvještavanjem na tom lokalnom emiteru, već interesovanjem novinara za sudski slučaj u koji je ta osoba interesno uključena.

To, smatraju u sindikatima, dovoljno govori koliko je okruženje u Crnoj Gori trenutno bezbjedno za nezavistan rad novinara.

„Višegodišnje tolerisanje napada na novinare i slabi rezultati u otkrivanju i procesurinju počinilaca stvaraju klimu u kojoj je potpuno ugrožen ambijent za nezavisno novinarstvo, na šta upozoravaju istraživanja, ali i svi međunarodni predstavnici, kada govore o medijskim slobodama u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Sindikati medija i informativne, izdavačke i grafičke djelatnosti zatražili su od policijskih, tužilačkih i sudskih organa da svojim efikasnim radom dokažu da se nasilje nad novinarima neće tolerisati.

„A da će država Crna Gora i u praksi da dokaže da je stvaranje bezbjednog ambijenta za bavljenje novinarskom profesijom jedan od osnovnih preduslova za razvoj demokratije“, dodaje se u saopštenju.