19-09-2018

Otkriveno 26,31 hiljadu eura falsifikovanog novca

U Crnoj Gori je do kraja avgusta otkriveno falsifikovanog novca u vrijednosti od 26,31 hiljadu EUR, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Otkriveno 26,31 hiljadu eura falsifikovanog novca | Radio Televizija Budva

Prednjače falsifikati od 50 EUR i kovanica od dva EUR.

“U prvih osam mjeseci ove godine u nacionalnim centrima CBCG je obrađeno 274 komada falsifikovanih novčanica, nominalne vrijednosti 17,04 hiljade EUR i 4,67 hiljada komada kovanog novca, takođe falsifikata nominalne vrijednosti 9,27 hiljada EUR”, rekli su Pobjedi predstavnici te institucije.

Najčešće falsifikovane novčanice su u apoenima od 50, 20 i 100 EUR.

“Prednjači falsifikat u apoenu od 50 EUR. Procentualno, ta tri apoena zajedno čine 88 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih novčanica eura”, rekli su iz CBCG.

Kod kovanog novca najčešći falsifikat je apoen od dva EUR, koji čini čak 99 odsto ukupnog broja obrađenih falsifikovanih kovanica eura.

Savjet CBCG je prije nekoliko dana usvojio set odluka o zaštiti eura od falsifikata.

“Savjet je u dijelu obezbjeđivanja zaštite eura od falsifikovanja donio izmjene i dopune odluke o medaljama i žetonima sličnim kovanicama eura, kao i izmjenu odluke o postupanju sa sumnjivim primjercima euro novčanica i kovanog novca i drugim aktivnostima za zaštitu od falsifikovanja”, objasnili su iz CBCG.

Donijete su i izmjene i dopune odluke o provjeri podobnosti i autentičnosti i vraćanju u opticaj euro novčanica i kovanog novca.

“Savjet je usvojio i novu odluku o reprodukciji novčanica, kojom se utvrđuju bliži uslovi reprodukcije euro novčanica kao zakonskog sredstva plaćanja u Crnoj Gori”, naveli su iz CBCG.

Oni su dodali da je donošenjem tih odluka nacionalna regulativa potpuno usklađena evropskom, što je značajno za pregovarački proces pristupanja Crne Gore EU.