11-02-2018

Otvorena izložba o pobuni mornara u Boki

Izložba "Pobuna mornara u Boki Kotorskoj 1918-2018" otvorena je danas u Istorijskom arhivu Kotor.

Otvorena izložba o pobuni mornara u Boki | Radio Televizija Budva

Izložbu je organizovao Pomorski muzej Crne Gore i Istorijski arhiv Kotor, u okviru oblježavanja jubileja, 100 godina od pobune mornara u Boki Kotorskoj.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović je otvarajući izložbu istakao da je pobuna mornara, sa današnje tačke gledišta, neraskidiva nit "onoga što može nazvati kanonom slobodarske tradicije, što počiva na brojnim primjerima hrabrosti, patriotizma i otpora".

On je naveo da postoji dosta istorijskih podataka i dokaza o Pobuni mornara i njihovom stradanju, o mjestu i ulozi ovog događaja u Prvom svjetskom ratu i kasnije u svim borbama za slobodu i domovinu.

Načelnica odsjeka Istorijskog arhiva Kotor, Snežana Pejović, rekla je da izložbe ovog tipa uvijek predstavljaju pokušaj kulturnih poslenika koji brinu o kulturnom nasljeđu, da vjerno, dokumentovano, širokoj javnosti dočaraju značajne događaje iz pršolosti.

Pejović je kazala da arhivska dokumenta i muzejski predmeti, kao opipljiva svjedočanstva o prošlosti, uz sve ostalo, treba da nas podsjete, nauče, da istorijski događaju nijesu crno-bijeli, već da u svakom od njih postoji ono što je između.