03-08-2018

Otvorena izložba "Veronesi & more"

U Modernoj galeriji u Budvi (JU Muzeji i galerije Budve) sinoć je s početkom u 21 čas otvorena izložba „Veronesi & more“.

Otvorena izložba

Događaj je otpočeo obraćanjem Dušana Medina, koji je, u ime JU Muzeji i galerije Budve, pozdravio prisutne, bliže ih upoznao sa izložbom i vodio program tokom cijele večeri.

Direktorica Ustanove, mr Luciju Đuraškiović, istoričarka umjetnosti, poželila je dobrodošlicu svim gostima.



"Izložba je realizovana zahvaljujući dobroj saradnji naše Ustanove sa Galerijom „Espas la Stanca“ iz Bolcana (regija Alto Adiđe), prije svega sa gospođom Virdžinijom Đermozi i gospodinom Pietrom Marangoni, direktorom Galerije, a uz svesrdnu podršku gospođe Asje Zec, arheologa iz Padove, inače, porijeklom iz Budve. Kustoskinja izložbe „Veronesi & more“ je naša koleginica Jelena Đakonović, istoričarka umjetnosti, organizatorka Moderne galerije“, kazala je Đurašković.
Planirano je bilo da se na otvaranju izložbe obrati potpredsjednik Opštine Budva, gospodin Veselin Marković, koji je, nažalost, morao da otkaže učešće zbog zdravstvenih razloga, pa je njegov govor pročitao Dušan Medin.

"Večeras je prava privilegija biti u Budvi, u Modernoj galeriji, na programu posvećenom umjetnosti i umjetnicima iz Italije. Italija je nama prijateljska zemlja i bliska nam je, sa njom smo dijelili i sa njom dijelimo, osim zajedničkog mora, mnoge vrijednosti, posebno one u domenu kulture i umjetnosti.Ne smijemo zaboraviti da nas sa Italijom veže i neraskidivo snažna spona – princeza Jelena Petrović, odnosno kraljica Elena di Savoja, velika humanitarka i ljubiteljka umjetnosti" naglasio je Medin.



Izložbu je otvorila državna sekretarka Ministarstva kulture Crne Gore, Sandra Đurbuzović, umjetnica iz Budve, koja je u svom govoru istakla:

"Ovom lijepom i edukativnom izložbom, produbljujemo i umnožavamo ljubav prema umjetnosti i kulturi među našim narodima, spajamo ljude iz tri vijeka zahvaljujući mreži požrtvovanih prijatelja, stručnjaka i posvećenika, ulazimo u srž najtananijeg, najintimnijeg onog što je činilo bića ova tri stvaraoca, važna za istoriju umjetnosti, čija djela su i poslije osamdeset godina iznenađujuće savremena i urbana, a mi posmatrači- ostajemo oplemenjeni tim čudesnim tragovima iz doba koje u istoriji civilizacije nazivamo modernim vremenima".

Na kraju se prisutnima obratio direktor galerije „Espas la Stanca“ iz Bolcana, Pietro Marangoni, koji se zahvalio svima iz budvanske Moderne galerije, posebno direktorici, potom zamjeniku ambasadora Italije u Crnoj Gori, Damianu Rampiniju, na podršci i prisustvu, kao i svim posjetiocima izložbe, podsjetivši na čuvenu sentencu Fjodora M. Dostojevskog „ljepota će spasiti svijet“, te dodao da svijet treba da spasi ljepotu, jer su ljepota, umjetnosti i kultura limfa života.



Među brojnim prisutnima sinoć su bili u Modernoj galeriji zamjenik ambasadora Italije u Crnoj Gori, Damiano Rampini, istaknuti crnogorski umjetnik Dimitrije Popović, novinarka i publicistkinja Branka Bogavac Le Comte i mnogi drugi. Tokom sinoćnjeg programa, sve govore sa italijanskog i na italijanski jezik prevodila je Asja Zec. U muzičkom dijelu programa nastupila je pijanistkinja iz Budve, Marina Dinić, i izvela „River Flows in You“ (Yiruma).