03-08-2023

Ove godine licencirano 670 spasilaca, poziv u pomoć najvažnija karika u spasavanju

Ivan Terzić koordinator spasilaštva na vodi bio je gost Ljetnjeg jutra na programu RTV Budva, gdje je govorio o bezbijednosti na plažama, te kupanju uslijed promjene vremenskih uslova.

Ove godine licencirano 670 spasilaca, poziv u pomoć najvažnija karika u spasavanju | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

"Kada je u pitanju jaka kiša na plažama je svakako važno istaći crvenu zatsavicu iz razloga što kupači u momentu kada je jaka kiša mogu biti ugroženi, jer su im disajni putevi ugroženi stvaranjem vodene pare iznad vode, a udišući takav vazduh pomiješan sa vodom kupači mogu doći u opasnost, tako da se u tim slučajevima ističu crvena zastavice i spasioci upozoravaju kupače da napuste vodu", istakao je on.

Ponekad kupači ipak ne poštuju plažne propise.

"Nažalost u psoljednjem periodu imali smo i smrtni slučaj, koji se desio apsolutno zbog nepoštovanja pravila prilikom kupanja i plivanja, nažalost nijesu rijetke takve situacije na svim morima, tako da evo špic je tek počeo, a pravi je momenat da još jednom apelujemo na naše turiste i kupače da poštuju regulativu prilikom kupanja i plivanja, a spasioci su tu radi njihove bezbijednosti, pa je važno poštovati njih i njihove preporuke", kazao je Terzić.


Foto: Printscreen

On je istakao da je u slučajevima davljenja važno ne paničiti i pozvati pomoć.

"Ono što je jako često i što sam spoznao tokom karijere jeste da poziv za pomoć često kasni, jer ljudi misle da se mogu spasiti iz određene situacije, pa obično zovu pomoć kada situacija izmakne kontorli, a nerijetko i neko ko je u blizini zove pomoć. Ipak najveći je problem što poziv često izostane ili kasni, stoga ovim putem apelujem na sve koji su u opasnosti da ne oklijevaju, ne paniče i odmah zovu pomoć", zaključio je Terzić.

Ove sezone licenciran je rekordan broj spasilaca od samog osnivanja Udurženja, a riječ je o 670 spasilaca, od čega je jako veliki broj njih angažovan na crnogorskom primorju.

D.P.