22-03-2021

PAM CG: Fond solidarnosti za muzičke autore, 10.000 eura jednokratne pomoći

Organizacija za zaštitu prava autora muzike Crne Gore PAM CG po treći put od pojave koronavirusa u Crnoj Gori osnovala je Fond solidarnosti u iznosu od deset hiljada eura, iz kojeg će biti isplaćena jednokratna bespovratna pomoć autorima muzike.


Foto: PAM CG

Izvršni direktor te organizacije Vasilije Raičević kazao je da zahtjev mogu podnijeti članovi PAM CG koji nemaju redovna mjesečna primanja, ili su zbog trenutne situacije ostali bez njih.

“Maksimalni iznos pomoći je 300 eura po zahtjevu. Kriterijumi koji će se uzimati u obzir prilikom odlučivanja o visini pomoći koja će biti dodijeljena su intezitet ugroženosti i dosadašnja aktivnost autora”, naveo je Raičević.

On je kazao da se zahtjevi sa obrazloženjem potrebe za finansijsku podršku šalju isključivo elektronskim putem do 2. aprila na e-mail: office@pam.org.me, a po zahtjevima će se odlučiti najkasnije do 7. aprila.

Zahtjevi će, kako je dodao, biti tretirani kao poslovna tajna.

Raičević je kazao da trenutna epidemiološka situacija ostavlja negativne posljedice na status muzičkih autora kojima su zbog prestanka rada ugostiteljskih objekata, otkazivanja koncerata, muzičkih festivala i drugih manifesticija na kojima se koristi muzika značajno smanjeni prihodi.

“PAM CG će u narednim mjesecima, ukoliko se stanje ne poboljša, preduzeti iste ili slične aktivnosti kako bi kao društveno odgovorna organizacija pomogao muzičkim autorima da ostanu kreativni i u ovim vanrednim okolnostima”, naveo je Raičević.

On je kazao da je stručna služba PAM CG preduzela određene aktivnosti na poslovima obrade podataka za raspodjelu autorskih honorara, kako bi ove godine bili isplaćeni ranije.

“Stoga će se isplata tantijema za prošlu godinu realizovati u maju, što će svakako uticati na ublažavanje posljedica trenutne krize”, naveo je Raičević.

On je kazao da, po ugledu na sva autorska društva iz regiona i šire, i PAM poziva radio i televizijske emitere u Crnoj Gori, da u svojim programskim šemama imaju veću zastupljenost domaćih autora muzike, kako bi crnogorskim autorima bili isplaćeni veći autorski honorari.



Mina