11-08-2017

Pavićević: Pogoršanje vremena u kontinentalnom dijelu, na primorju ne tako osjetno

Svi rekordi kada su vremenske prilike i temperature u pitanju, u Crnoj Gori su postignuti u poslednjih dvadeset godina. Recimo, pet najtoplijih ljeta su zabilježena u poslednjih petnaest godina, što samo po sebi govori da je riječ o trendu koji nije lako zaustaviti, istakao je meteorolog Dušan Pavićević za Radio Budvu.

Pavićević: Pogoršanje vremena u kontinentalnom dijelu, na primorju ne tako osjetno | Radio Televizija Budva

On je istakao da ovo ljeto karakteriše jako dug period sa temperaturama iznad 40 stepeni u bjelopavlovićkoj i zetskoj ravnici.

"Danas će to biti deseti uzastopni dan. Inače, gledano od 1949. godine, od kada se vrše kontinuirana mjerenja, u Podgorici je najtoplije bilo ljeto 2003. godine i teško da će to biti dostignuto", naglasio je Pavićević.

Prema njegovim riječima, predstojećeg vikenda doći će do kratkotrajnog pogoršanja vremena, najizraženije u kontinentalnom dijelu zemlje.

"U subotu i nedjelju će doći do pada temperature za 10 do 15 stepeni i biće padavina u kontinantalnim predjelima. Na primorju će se to manje osjetiti, neće biti pada temperature vazduha, ali će biti pojačanog sjevernog vjetra, na udare čak i veoma jakog, što će usloviti određeni pad temperature površine vode. Već sredinom sledeće sedmice ponovo će biti toplo i bez bitnijeg vjetra", kazao je Pavićević.