29-12-2023

Perazić za Radio Budvu: Ključni akteri omladinske politike saglasni da nam je potreban održiv Krovni reprezetnativni savez za mlade

U prethodnom periodu, MMCG realizovala je panel “Omladinska politika u Crnoj Gori - izazovi i mogućnosti" u Skupštini Crne Gore, gdje su okupili važne aktere koji se bave omladinskom politikom, predstavnike Ministarstva sporta i mladih, Ministarstva prosvjete nauke i inovacija, predstavnike Regionalne kancelarije za saradnju mladih u Crnoj Gori (RYCO), UNDP-a, kao i predstavnike Skupštine, gdje se govorilo o izazovima i mogućnostima kada je u pitanju omladinska politika u našoj zemlji.


Foto: Privatna arhiva


Kako je za program Radio Budve kazao Generalni sekretar Mreže, Vladimir Perazić, svi prisutni su se usaglasili da je potreban održiv krovni reprezentativni savez za mlade u Crnoj Gori, te da su potrebne sistemske reforme kako bi mladi ostajali u našoj zemlji i imali što bolje uslove za rad i za život.

“Ono što je važno jeste da smo čuli od predstavnika Direktorata za mlade pri Ministartvu sporta i mladih, neke podatke koji su nam bili važni a tiču se strateških dokumenata, prije svega primjene Strategije za mlade koja je usvojena nedavno, a to je Strategija za period od 2023-2027. Najavljeno je da će se krenuti sa sprovođenjem aktivnosti koje su predviđene Akcionim planom. U toku je i dalje priprema za izmjene i dopune Zakona o mladima, najavljeno je da će taj proces biti nastavljen u narednom periodu, i da će radna grupa nastaviti sa radom, a predstavnici Mreže za mlade su bili članovi radne grupe kada je u pitanju Strategija, sada smo i dalje tu što se tiče izmjene i dopune Zakona tako da ćemo nesumnjivo dati svoj doprinos”, naveo je Perazić.

“Takođe je bilo veoma važno, a to smo i istakli tokom panela jeste potvrda o reprezentativnosti koju Mreža za mlade Crne Gore još uvijek čeka od Direktorata za mlade i neophodno je da naglasim da u odnosu na član 20. Zakona o mladima reprezentativni savez je savez koji u svom sastavu ima više nevladinih organizacija koje sprovode omladinsku politiku, tačnije najmanje 30, a mi u ovom trenutku ih imamo 44 iz najmanje šest opština. Po dvije za južnu, centralnu i sjevernu regiju, što mi svakako imamo, stoga ispunjavamo sve zakonske uslove da dobijemo potvrdu o reprezentativnosti i očekujemo da će Direktorat za mlade u što kraćem roku izdati potvrdu”, naglasio je Perazić za program Radio Budve.

Pored brojnih aktivnosti Mreže, u posljednjem periodu ističe se i projekat koji je Mreža za mlade realizovala u saradnji sa kolegama Formaat iz Belgije koji je podržan od strane Erasmus+, takođe je tu i posjeta dvadesetak kolega, omladinskih radnika, iz Belgije koji su imali priliku da vide kako stvari funkcionišu kod nas.

“Kada govorimo o saradnji na regionalnom i međunarodnom nivou , u proteklih godinu dana imamo zaista veliki broj konferencija kojima smo prisustvovali, čime, između ostalog, pokazujemo koliko nam je bitna ta saradnja”, dodao je Perazić.

U nizu aktivnosti, prema riječima Perazića, tu je i konferencija održana u Splitu tokom novembra koja se primarno bavila osnivanjem savjeta za mlade Jadransko-jonskog regiona, što znači da kada govorimo o makro regiji, možemo slobodno reći da postoje planovi da se uspostavi još bolja saradnja. Svakako, ne smijemo zaboraviti ni Connecting Youth platformu preko koje i više nego uspješno sarađuju sa krovnim organizacijama iz regiona.

“Ono što slijedi u narednom periodu je dvogodišnji projekat koji je podržan od strane Evropske unije, koji će biti realizovan sa kolegama iz Sjeverne Makedonije i drugim organizacijama iz regiona a fokus će, biti na srednjoškolce”, zaključio je Perazić.

N.D.