03-05-2021

Petrovački osnovci na nacionalnom takmičenju iz robotike

Devet učenika III I IV razreda Osnovne škole "Mirko Srzentić, učestvovaće na prvom nacionalnom takmičenju u robotici za djecu od 8 do 10 godina, koje će, u organizaciji Mašinskog fakulteta, biti održano početkom juna.

Petrovački osnovci na nacionalnom takmičenju iz robotike | Radio Televizija Budva

Mašinski fakultet od prošle godine organizuje nacionalna takmičenja u ime WRO (World Robotic Olimpiad) organizacije. Prošle godine je organizovali prvo nacionalno takmičenje
u regulrnoj kategoriji za mlade od 16 do 19 godina, a ove godine takmičenju će se priključiti najmlađi, tj. djeca od 8 do 10 godina, dok će sljedeće biti uključena i starija djeca u osnovnim školama, saopšteno je iz JUOŠ „Mirko Srzentić“ iz Petrovca.




"Najmlađa grupa koristi opremu Lego Education WeDo. Za ovu starosnu grupu se ne organizuje svjetsko finalno takmičenje. Cilj njihovog učešća je da igrajući se uče da grade uređaje (mehanika i mašinstvo), da povezuju elektronske komponente (senzore i motore - elektronika) i da programiraju. Ove vještine će im biti veoma korisne u budućnosti", ističu iz škole.



Od trinaest prijavljenih timova u WEDO kategoriji, tri tima su iz Osnovne škole “Mirko Srzentić”.




"Nastavnice Milica Raičević i Ivana Kurtović su oformili timove i već osmišljavaju robote koji će savladavati prepreke date u pravilima takmičenja. Djeca ne kriju oduševljenje prilikom igre i sastanci traju i do tri sata, jer jednostavno ne žele da prekinu igru", kazali su iz petrovačke škole.


D.B.