15-07-2023

Pisac Goran Petrović večeras na Trgu pjesnika

Gostovanjem pisca Gorana Petrovića, koji će predstaviti svoje romane „Papir“ i „Ikonostas“ večeras sa početkom u 21 čas, na Trgu pjesnika se nastavlja ovogodišnji književni program festivala.


Foto: Grad teatar

Goran Petrović objavio je romane Atlas opisan nebom, Opsada crkve Svetog Spasa, Sitničarnica „Kod srećne ruke“, Papir sa vodenim znakom i Ikonostas sveg poznatog sveta ; knjige kratke proze Saveti za lakši život i Sve što znam o vremenu; zbirke pripovijedaka Ostrvo i okolne priče, Bližnji i Razlike, dramske tekstove Skela i Matica; knjigu zapisa Pretraživač; novelu Ispod tavanice koja se ljuspa i knjige izabranih priča Porodične storije i Unutrašnje dvorište.

Petrovićevi romani i zbirke priča objavljeni su u preko sto trideset izdanja, od čega šezdeset izdanja u prijevodu na francuski, ruski, španski, njemački, italijanski, bugarski, slovenački, poljski, ukrajinski, makedonski, engleski, holandski, arapski i persijski jezik. Dvadesetak njegovih priča je zastupljeno u antologijama srpske priče u zemlji i inostranstvu.
Goran Petrović je dobitnik više književnih priznanja. Pored književne stipendije Fonda Borislava Pekića, važnije nagrade su: „Prosvetina“, „Meša Selimović“, Ninova nagrada za roman godine, „Vitalova“, „Račanska povelja“, nagrada Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu godine, „Borisav Stanković“, „Svetozar Ćorović“, nagrada „Ivo Andrić“ za pripovetku, „Laza Kostić“, nagrada za dramski tekst „Kočićeva knjiga“, „Zlatni krst Kneza Lazara“, „Veljkova golubica“ za cjelokupno pripovedačko delo, Velika nagrada „Ivo Andrić“ za cjelokupno književno stvaralaštvo, „Stanislav Lem“, „Grigorije Božović“, „Zlatna knjiga Matice srpske“...

Član je Srpskog književnog društva i Srpskog PEN centra. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 8. novembra 2018.

Slađana Ilić je o prozi Gorana Petrovića rekla sljedeće:

“Osim što se uvijek zasniva na istančanosti osjećanja za mjeru i razliku i što sasvim prirodno radi na kulturi sjećanja, vodeći nas kroz različite vjekove (prelaz iz 14. u 15. vijek u ovde dva navedena romana), mjesta, kulture, civilizacijske krugove koji se prožimaju (u "Papiru" Amalfi i Sicilija, u "Ikonostasu" Beograd despota Stefana Lazarevića, Ser, Atina, Sveta Gora), daje nam nagovještaje, ili pak mami pretpostavke, o tome kuda bi mogla krenuti dalje ta raskošna, alegorična, fantastična i lirska priča, koje bi još vjekove i tačke mogla spojiti, danas, kada se podijele umnožavaju, a prirodne veze namjerno i bezumno kidaju, šta bi nam još plemenito mogla kazati o kraljevima, despotima, nezahvalnim dvoranima koji ne osjećaju moć vjere i značaj ikona, kao i o onima koje ‘niko ne spominje u opisima pohoda’; šta bi nam još, ponekad i kroz ironiju, kazala o stvaranju”.

Moderator večeri je prof. dr Aleksandar Jerkov teoretičar i istoričar književnosti.