14-12-2023

Pobjeda ukusa: Srdele dobijaju status kulturnog dobra, spektakularna „Srdelada” 17. decembra

NVO Feral, posvećena očuvanju nematerijalne kulturne baštine Budve, proslavlja usvajanje inicijative od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore kojom se lov, soljenje i priprema jela od srdela proglašava nematerijalnim kulturnim dobrom. Ova inicijativa, podnesena od strane NVO Feral uz podršku budvanskih porodica Antonjoli, Mitrović, Dragičević, Fabris i Vučković, kao i porodica iz Pržna – Zaga i Željka Mitrovića, Buća i Mime Mitrović, Jovana Pake Kentere iz Svetoga Stefana, te porodica iz Boke, predstavlja značajan korak ka očuvanju kulturne baštine regiona.


Foto: Arhiva, NVO Feral

NVO Feral, osnovana 2016. godine, već dugi niz godina aktivno organizuje dvije ključne kulturne manifestacije u Budvi: Srdelada, koja se održava od 2017. godine, i Dani Mima Mitrovića, koji traju od 2016. godine. Ova organizacija ima za cilj oživljavanje i promovisanje kulturnog nasljeđa Budve kroz raznovrsne događaje i inicijative.

U saopštenju, NVO Feral poziva javnost na obilježavanje ovogodišnje manifestacije Srdelada koja će se održati u nedjelju, 17. decembra 2023, u 13:30 časova u kafe-poslastičarnici Mocart, ispred Starog grada Budve. Očekuje se bogat kulturni program, obogaćen tradicionalnom mediteranskom muzikom, koji će kroz ukus srdela evocirati uspomene na prošlost i naglasiti značaj koji je srdela imala u istoriji regiona, kao i njeno mesto u savremenom svetu i lancu ishrane.

Ova inicijativa predstavlja još jedan korak ka jačanju svijesti o važnosti nematerijalne kulturne baštine i doprinosi očuvanju tradicionalnih vrijednosti koje čine bogatstvo Budve i crnogorskog kulturnog identiteta.