02-06-2021

Počelo izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata

Evropska unija (EU) pokrenula je sistem za verifikaciju digitalnih kovid sertifikata koji će se koristiti prilikom putovanja unutar Unije.

Počelo izdavanje EU digitalnih kovid sertifikata | Radio Televizija Budva

Ilustracija (Foto: Guliver)

Iako će uredba o primjeni digitalnih sertifikata, kao sredstva za povratak slobodnog kretanja unutar EU, stupiti na snagu 1. jula, već danas je sedam država članica odlučilo da se poveže sa sistemom i započelo izdavanje prvih EU sertifikata.

Te države su, kako prenosi Tanjug, Bugarska, Češka, Danska, Njemačka, Grčka, Hrvatska i Poljska.

U Evropskoj komisiji (EK) napominju da će se druge zemlje članice postepeno, prema sopstvenim tehničkim mogućnostima, priključivati zajedničkom sistemu.

Paralelno sa tim, Komisija će nastaviti da pruža tehničku i finansijsku podršku državama članicama da se povezuju na zajednički sistem.

U Briselu najavljuju početak pregovora sa trećim zemljama o međusobnom priznavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji, kako bi se građanima olakšalo putovanje ovog ljeta.

Preporuka EK je da do trenutka postizanja sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata, zemlje članice prihvate validan dokumenta o vakcinaciji građana trećih zemlja.

Preporuka je i da se prihvate sve vakcine odobrene od Evropske agencije za lekove (Fajzer, Astra Zeneka, Moderna, Džonson i Džonson), kao i one koje je Svjetska zdravstvena organizacija odobrila za hitnu upotrebu (Sinofarm), a o tome odlučuju pojedinačno zemlje članice u koje se putuje.

Nosilac potvrde o vakcinaciji treba da je primio sve preporučene doze vakcine najmanje 14 dana prije putovanja.