19-07-2022

Pogledajte kako su rasle cijene iz mjeseca u mjesec: Inflacija za godinu dana ubrzala na 13,5 odsto

Potrošačke cijene u junu 2022. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 13,5%, saopštio je Monstat.

Pogledajte kako su rasle cijene iz mjeseca u mjesec: Inflacija za godinu dana ubrzala na 13,5 odsto | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije, kako se dodaje, imali su rast cijena u grupama: čvrsta goriva, mlijeko, sir i jaja a potom usluge smještaja, ulja i masti, usluge za održavanje i popravku stanova, meso, voće, šećer, džem, med, čokolada i slatkiši.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu 2022. godine u odnosu na maj 2022. godine u prosjeku su više za 1,8% dok su u periodu januar-jun 2022. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 9,8%.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u junu 2022. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Restorani i hoteli (7,6%); Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (4,4%); Alkoholna pića i duvan (2,0%); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (2,0%); Zdravlje (2,0%); Ostala dobra i usluge (1,6%); Hrana i bezalkoholna pića (1,5%); Prevoz (1,1%); Rekreacija i kultura (0,2%); Komunikacije (0,1%), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-1,8%).

Kako grafički izgleda godišnja inflacija po mjesecima, pogledajte u tabeli:



Koje oblasti su najviše uticali na inflaciju, pogledajte u posebnoj grafici:




Izvor: Monstat/Investitor