09-12-2020

Pokretanje letova korak dalje u odnosima Ukrajine i Crne Gore

Pokretanje cjelogodišnjih redovnih letova između Kijeva i Podgorice korak je dalje u odnosima Ukrajine i Crne Gore na polju turizma, kulture i biznisa, ocijenila je predsjednica Organizacije za razvoj međunarodnih odnosa (ADRUM), Tatjana Kolesničenko.

Pokretanje letova korak dalje u odnosima Ukrajine i Crne Gore | Radio Televizija Budva

Foto: ADRUM

Ona je kazala da su do sada direktni letovi između zemalja bili samo od maja do septembra.

“U prethodnom periodu putnici su morali letjeti povezanim letovima, za što je u prosjeku trebalo osam do deset sati produžetka, a tokom perioda koronavirusa to se vrijeme povećalo za nekoliko sati, te su postojali dodatni zdravstveni rizici”, navela je Kolesničenko u saopštenju.

Sada je, kako je rekla, za samo dva sata i 15 minuta pređena udaljenost od preko 1,2 hiljade kilometara između Kijeva i Podgorice.

“Za Crnu Goru važni su ukrajinski turisti koji će po prvi put moći otkriti ovu divnu balkansku zemlju kao zimovalište, ali i uživati u ljepotama Crne Gore u jesen i proljeće. Crnogorce u ovo doba godine može zanimati odmor u Ukrajini, kao i kupovina”, smatra Kolesničenko

Prema njenim riječima, dodavanje šest mjeseci direktnih letova dodaje dvostruke mogućnosti za razvoj kulturnih i poslovnih veza.

“Otvaranje redovnih letova, prvi put, u svim odnosima između Ukrajine i Crne Gore, čini vezu između zemalja pouzdanijom i kvalitetnijom. To će za obje zemlje biti novi zamah u zbližavanju na polju međusobne saradnje i razonode”, ocijenila je Kolesničenko.

Ukrajinski avio-prevoznik Windrose Airlines pokrenuo je program redovnih letova u smjeru Kijev – Podgorica – Kijev. Letovi saobraćaju dva puta sedmično, svakog utorka i subote.

“Letovi sa aerodroma Boryspil obavljaće se avionima Embraer 145 i ATR72-600, količina prtljaga po putniku iznosi 23 kilograma, a cijena karte po odrasloj osobi u oba smjera iznosi između 220 i 270 EUR”, zaključila je Kolesničenko.



Mina