08-09-2020

Pokušaj da se spasi sezona u Budvi: U septembru više gostiju nego u špicu ljeta

U pokušaju da se nešto spase od ovogodišnje sezone, sve oči uprte su u septembar i oktobar, od kojih turistički poslenici najpopularnijeg crnogorskog ljetovališta očekuju da će barem nešto zaraditi kako bi preživjeli možda i najtežu zimu.



Prema posljednjim podacima Turističke organizacije Budve, trenutno od Jaza do Buljarice boravi oko 8.300 gostiju.

Ukoliko se to uporedi sa prošlom godinom to je četiri puta manje...

Ipak, ovakvi podaci ohrabruju, ako se uzme u obzir da je trenutna popunjenost kapaciteta daleko veća nego u junu, julu, pa čak i avgustu, tokom glavne turističke sezone.

Nažalost, u junu je bilo 20 puta manje gostiju, da bi u julu i avgustu broj gostiju bio i više od deset puta manje nego lani.

Budva je praktično bila prazna, dok su okolne destinacije, Hrvatska, Albanija i Bosna i Hercegovina, imale odlične rezultate.

Otvaranjem granica donekle se ublažio turistički kolaps, pa trenutno u Budvi u hotelima, kako su “Vijestima” kazali iz TO Budve, boravi 5.500 gostiju, dok je 2.800 u privatnom smještaju.

"Kada je u pitanju struktura, u našem gradu borave turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Albanije, Kosova, Bjelorusije, Rusije..." naveli su u lokalnoj turističkoj organizaciji.

U TO Budva su optimisti da će predstojeći period "biti srećniji, bezbjedniji i uspješniji za sve građane".

"Tokom jula, bez obzira na simbolične brojke, turisti iz susjedne države su bili na četvrtom mjestu, iza domaćih gostiju, te Ukrajine i Bjelorusije. Tokom avgusta, gosti iz Bosne i Hercegovine postaju dominantni i čine skoro trećinu u ukupnom broju dolazaka i noćenja. U hotelskom smještaju čine najbrojnije goste i to u najkvalitetnijim i visokorangiranim luksuznim hotelima na samoj obali. Otvaranjem granica sa Srbijom primjetno je povećanje broja gostiju i sa ovog, veoma značajnog tržišta, kako u privatnom smještaju, tako i u hotelima i pored toga što je pred nama period postsezone koji je više karakterističan za dolazak gostiju sa zapadnoevropskog tržišta", saopštili su iz TO Budve.

Kako su naglasili, pored gostiju iz regiona, tokom ovogodišnjih ljetnih mjeseci u hotelima su najbrojniji bili turisti iz Ukrajine i Bjelorusije.

"Turisti iz zemalja zapadne Evrope prisutni su, ali u znatno manjem broju. Nažalost, posljednju deceniju najbrojniji budvanski gosti - Rusi, ovoga ljeta zbog zatvorenih granica nisu bili u prilici da uživaju u svim blagodetima ljepote naše prirode, zbog kojih je veliki broj ruskih porodica i odlučio da baš ovdje ostane da živi. Turistička privreda, ipak, još se nada da će iz Rusije krenuti avio letovi, jer sva istraživanja govore da postoji veliko interesovanje njihovih građana. Očekivanja su usmjerena i ka zapadnoevropskom tržištu. Skromne brojke, profesionalno reagovanje budvanskih hotelijera, otkrivanje potencijala nacionalnog tržišta i još jednom potvrđivanje da u najtežim trenucima uvijek ruku pruže najbliži, obilježili su ljeto 2020. na budvanskoj rivijeri. Ipak, turistički poslenici sa puno pažnje i mnogo više senzibilnosti već pripremaju ambijent za narednu godinu, nadajući se da će ona vratiti stare trendove i navike u putovanja i odmore i učiniti ih još kvalitetnijim", naglasili su iz lokalne turističke organizacije.

Na teritoriji Srbije, kako su naveli u TO Budva, u toku je intenzivna outdor i PR kampanja sa prepoznatljivom porukom: "Budva, ljubav koja traje".

"Promocija našeg grada je primjetna i u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji. U saradnji sa hotelijerima, ugostiteljima, turističkim agencijama i drugim relevantnim subjektima priprema se marketing strategija za 2021. godinu, naravno, pod uslovom da naredna godina bude godina oporavka", naveli su u TOB.


(Vijesti)