05-01-2021

Poreska uprava: Obezbijediti prelazak na sistem elektronske fiskalizacije

Poreska uprava (PU) će u narednom periodu primarno ulagati napore da obezbijedi prelazak svih privrednih subjekata na sistem evidentiranja prometa putem elektronske fiskalizacije.

Poreska uprava: Obezbijediti prelazak na sistem elektronske fiskalizacije | Radio Televizija Budva

Iz PU su kazali da je Zakonom je poreskim obveznicima ostavljen rok od 90 dana za defiskalizaciju postojećih poreskih registar kasa, a s obzirom da se radi o potpuno novom sistemu evidentiranja prometa u realnom vremenu.

Oni su poručili da će dalje aktivnosti biti prilagođene shodno zakonskim odredbama koje budu donijete u nadležnim institucijama

IZ PU su podsjetili poreske obveznike da je primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počela od 1. januara, kada je sistem elektronske fiskalizacije pušten u produkciju.

„Važeći Zakon o fiskalizaciji uređuje postupak fiskalizacije gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja u prometu proizvoda i usluga, sadržaj fiskalnog računa, definiše obveznike fiskalizacije, kao i druga pitanja od značaja za fiskalizaciju“, navodi se u saopštenju

Iz PU naglasili da je Zakon o fiskalizaciji stupio na snagu 8.avgusta 2019.godine, te da je poreskim obveznicima u kontinuitetu pružana podrška radi blagovremene pripreme za početak primjene istog.

„Na produkciono okruženje sistema do sada je prijavljeno 188 obveznika, a od početka primjene Zakona obveznici su do sada poslali 8.410 računa sa ukupnim iznosom prometa od 48.293 EUR“, zaključuje se u saopštenju, prenosi Mina business.