26-07-2023

Potrebni novi studentski domovi i nova stambena politika za mlade

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore uputila je Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, inicijativu za izgradnju novog studentskog doma i poboljšanje uslova u postojećim i inicijativu za usmjeravanje Nacrta stambene politike Crne Gore na mlade i podršku mladima u cilju rješavanju stambenog pitanja.

Potrebni novi studentski domovi i nova stambena politika za mlade | Radio Televizija Budva

Foto: MOACG

Predsjednik MOACG David Vukićević istakao je da kroz svoje višegodišnje angažovanje i komunikaciju sa mladima u Crnoj Gori, MOACG je pažljivo proučavala potrebe studenata i njihove izazove. U skladu sa tim, ta organizacija je uputila inicijativu Skupštini Crne Gore da se minimalna naknada po osnovu stručnog osposobljavanja izjednači sa minimalnom zaradom, što je i učinjeno, uz povećanje iznosa studentskih stipendija i kredita.

"Ohrabreni ovim značajnim korakom naprijed, MOACG je nastavila da osluškuje potrebe studenata čije će zadovoljavanje dovesti do sveobuhvatnog napretka Crne Gore, a nedostatak adekvatnog smještaja izdvaja se kao jedan od ključnih problema koje treba riješiti po hitnom postupku, zbog čega i podnosimo ovu inicijativu. Suočeni smo s zabrinjavajućim stanjem studentskog smještaja u Crnoj Gori. U Podgorici i Nikšiću, studentski domovi imaju ograničen kapacitet smještaja u odnosu na broj studenata koji žele koristiti ovu vrstu smještaja. To dovodi do dugih lista čekanja za dobijanje studentskog smještaja, a neki studenti često ostaju bez smještaja i moraju tražiti alternative, često po vrlo visokim cijenama, pogotovo sada, kada je globalno tržište nekretnina bilježi enorman rast cijena, a cijene smještaja u studentskom centru, Podgorici, dodatno povišene zbog prenaseljenosti i geopolitičkih prilika. Ovakvo stanje negativno utiče na studentsku populaciju, stvarajući osjećaj nesigurnosti i neizvjesnosti, te smanjuje njihov cjelokupni kvalitet života, jer čitav iznos studentskih stipendija i kredita odvajaju za plaćanje privatnog smještaja, što dodatno narušava princip zdrave konkurencije na tržištu nekretnina i omogućava manipulisanje cijenama i prostornim uređenjem privatnih smještaja", navodi Vukčević u saopštenju.

Kako dodaje, uvođenje inovativnije stambene politike sa povoljnjijim uslovima za rješavanje stambenog pitanja mladih, nije samo ulaganje u njihovu budućnost već dugoročni doprinos za održivost društva u cjelini. Obezbijediti pristupačan stambeni prostor za mlade, znači raditi na socijalnoj koheziji i postavljati temelje za perspektivnije generacije.

"Da bi mladi imali mogućnost da sačuvaju više resursa za ulaganje u svoje obrazovanje, poslovne poduhvate i štednju, nužna je inovativnija stambena politika koja bi omogućila pristupačnije stambene opcije. Ukupno gledano, ovakav model stambene politike ima potencijal da poboljša položaj mladih, stvori povoljnije uslove za stambeno zbrinjavanje i donese brojne ekonomske benefite za državu. Kroz olakšano rješavanje svog stambenog pitanja, mladi bi dobili priliku za siguran i stabilan početak života, dok bi država ubirala plodove ekonomske osnaženosti koja bi bila izraz veće aktivnosti u građevinskom sektoru, smanjenju socijalnih troškova i zadržavanja perspektivih mladih u državi", zaključuju u Mreži.