22-10-2023

Prednosti filtriranja vode: šta želimo da zadržimo, a šta da odstranimo?

Postoje pravila kada su filteri za vodu u pitanju.

Prednosti filtriranja vode: šta želimo da zadržimo, a šta da odstranimo? | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pexels

Šta ne znamo o vodi, a trebalo bi da znamo?

Svi znamo da je važno da pijemo dovoljno vode jer je naše tijelo oko 60% voda, pa je hidriranje važno. Znamo da bez dovoljnog unosa vode nema zdravog metabolizma, regulacije tjelesne temperature i pritiska, pa i da može da umanji mamurluk (jer je alkohol diuretik).

60% vode u našem telu je samo prosjek. Krv je preko 90% voda. Srce i mozak su 73% voda, a pluća čak 83%. Koža sadrži 64% vode, pa nema lijepe i zategnute kože bez dovoljno vode. Mišići i bubrezi sadrže oko 79%. Prosjek zapravo „kvare“ kosti, koje su takođe „vodene“ – ali samo 31%.

Voda nema kalorije, ali naučnici kažu da doprinosi mršavljenju! Samo 500 ml vode može da ubrza metabolizam za 24-30% u periodu od 1.5 sat. Takođe, oni koji popiju 500 ml vode pola sata pre jela, izgube oko 44% više kilograma u periodu od 12 nedelja – poređeno s ljudima koji ne piju vodu. Pa ima li lakšeg načina da se doprinese postojećoj dijeti?

Voda popravlja fizičke performanse. Mišić je oko 80% voda, a tokom ozbiljnijeg sporta gubi se oko 6-10% vode kroz znoj. Efekti dehidratacije se primjete kad izgubimo samo 2% vode. Dalje ni ne treba objašnjavati koliko je voda tokom rekreacije važna.

Postoje formule da se izračuna optimalni unos vode! Prema jednoj, izmjerite svoju težinu u KG. Podijelite je s 30. Korigujte dobijenu cifru: dodajte 700 ml vode za svaki sat vježbanja. Računajte i na to da hrana koju jedemo ima u prosjeku oko 25% vode, što znači da možemo malo da umanjimo ono što popijemo iz čaše ili flaše.

Zašto je filtrirana voda bolji izbor?

Finanskijski dio filtriranja vode smo već savladali i naučili da je jeftinije filtrirati, nego kupovati vodu u flašama (pa i ekološki ispravnije).

Voda „česmuša“ putuje kroz kilometre i kilometre (starih) cijevi. Ona jeste, u najvećem broju slučajeva, očišćena od bakterija i virusa – u principu spremna je za upotrebu. Ipak, daleko od toga da u njoj nema nečistoća koje ne želimo: prvenstveno metala i hlora, koji služi za dezinfekciju pijaće vode.

Ne samo da kvalitet ove vode nije idelan, već oni naviknuti na pročišćenu vodu, ne mogu da je piju. Obično kažu da ima grozan i čudan ukus, da je tvrda i neprijatna. Već znate i sami da ako sipate čašu vode i stavite je pored kreveta, ujutru pročišćenu vodu možete da pijete. Česmuša ima ustajao, neprijatan ukus i miris metala.


Šta ostaje u filtriranoj vodi?

Filtrirana voda nije potpuno prečišćena voda. Uvijek postoji i nešto što želimo da zadržimo – prvestveno minerale koji su našem ogranizmu potrebni: kalcijum i magnezijum.

Prirodni aktivni ugalj od ljuske kokosa će filtrirati hlor i druge supstance koje kvare ukus i miris vode. Eliminisaće i sve čestice veće od 30 μm. Ali minerali poput kalcijuma (Ca) i magnezijuma (Mg) ostaju u filtriranoj vodi.

Šta filter za vodu ne radi?

Ipak, filtere ne treba shvatati kao svemoćne, jer se tačno zna koja je njihova funkcija. Postoje pravila kada su filteri za vodu u pitanju:

Ne čiste bakteriološki neispravnu vodu. Ovakva voda ne može da se pije nakon filtriranja, jer filteri ne odstranjuju bakterije, viruse i slično. Za razliku od metala koji ne mogu da prođu kroz filter, ovo prolazi zato što se ne vezuju za aktivni ugalj. Filtriranje vode „česmuše“ je bezbjedno i preporučljivo – ali ne i filtriranje vode za koju je već navedeno da nije za piće!

Filter za vodu ima kapacitet i rok trajaja. Ne možete da koristite filter duže nego što proizvođač navodi. Mnogi ljudi zaborave da promijene filter u propisanom roku i kvalitet vode trpi.

Izvor: vitkigurman.com