13-09-2021

Predsjednik Marko Carević prisustvovao liturgiji u čast Svetih Novomučenika Jasenovačkih u Jasenovcu

Delegacija Opštine Budva predvođena predsjednikom Markom Carevićem na poziv Episkopa Jovana prisustvovala je objeležavanju praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih čiji spomen tradicionalno obelježava Episkopija Pakračko – Slavonska, saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Budva.

Predsjednik Marko Carević prisustvovao liturgiji u čast Svetih Novomučenika Jasenovačkih u Jasenovcu | Radio Televizija Budva

Ove godine se praznik Svetih Novomučenika obelježava zajedno sa uspomenom na osamdesetu godišnjicu od početka rada sistema koncentracionih logora I logora smrti u Jasenovcu.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Porfirije uz sasluženje više arhijereja Srpske Pravoslavne Crkve.

"Bogosluženju su osim predsjednika Carevića prisustvovali srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, potpredsjednik Vlade Hrvatske Boris Milošević, predsjednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predstavnici Vlade Srbije, princ Filip Karađorđević, Aleksandar Damjanović direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore kao i brojni gosti i vjernici", navodi se u saopštenju.



Tom prilikom nakon liturgije predsjednik Carević se susreo sa članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom gdje su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i naglasili potrebu očuvanja srpskog identiteta i Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili da je SPC integrisana i jedinstvena te da predstavlja osnovu Srpskog identiteta.

"Delegacija Opštine Budva na čelu sa Markom Carevićem i bivšim predsjednikom Skupštine Opštine Budva Đorđijem Vujovićem položila je vijenac na spomenik “Kameni Cvijet” u Jasenovcu koji je posvećen svim žrtvama koje su stradale od strane ustaša u logoru Jasenovac u toku Drugog svjetskog rata", zaključuje se u saopštenju press službe predsjednika Opštine Budva.