14-12-2023

Predstavljanje knjige poezije “Latice lotosa” Stanke Rađenović Stanojević večeras u Tivtu

JU Gradska biblioteka Tivat najavljuje predstavljanje knjige poezije “Latice lotosa” Stanke Rađenović Stanojević. Knjiga će biti predstavljena večeras u 19 sati u DTV Partizan. Moderator večeri biće glavni urednik izdanja Miomir Abović i Valerio Orlić, urednik, počasni predsjednik HKD-a.


Foto: Gradska biblioteka Tivat

Stanka Rađenović Stanojević je rođena 1977. godine na Cetinju. Diplomirala na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, na Odsjeku za srpski jezik i književnost.

Učesnik je brojnih festivala i pjesničkih susreta među kojima su: „Pjesnička riječ na izvoru Pive”, „Ratkovićeve večeri poezije”, „Trg pjesnika – Grad teatar Budva”, „Makarijevo slovo”, Međunarodni Beogradski festival poezije – „Trgni se! Poezija” itd. Takođe, dobitnik je priznanja i nagrada na festivalima poezije.

Objavila je dvije pjesničke zbirke: „Nijemo govori ljubav (INTER NOS)” 1998. god. i „Pjesme” 2003. za koju je dobila nagradu „Spasoje Pajo Blagojević”.

Neke pjesme su joj prevedene na slovenački i objavljene u mariborskoj reviji za kulturu i društvo „Dialogi”, zatim u crnogorskom časopisu za književnost, kulturu i društvena pitanja „Ars” i drugim.

Za zbirku poezije “Latice lotosa” dobila je nagradu “Književno pero ” za knjigu godine.Nagrada joj je uručena na međunarodnom festivalu “Prijatelji knjige” u Rijeci u novembru.