18-10-2018

Predstavljena knjiga "Razgovori o filmu" Marije Perović

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u utorak je predstavljena knjiga rediteljke Marije Perović "Razgovori o filmu". Pored autorke, knjigu su predstavili dr Vuk Vuković (Fakultet dramskih umjetnosti - Cetinje) i mr Sanja Jovanović (Filmski centar Crne Gore).

Predstavljena knjiga

Rediteljka Marija Perović, je profesor Filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje.

Povod za nastanak knjige “Razgovori o filmu” predstavlja ciklus televizijskih emisija, koje je autorka realizovala prije desetak godina, i koje su se bavile filmskom tematikom iz raznih uglova. Pomenute emisije o filmu emitovane su na crnogorskim i regionalnim televizijama i u njima je Marija Perović ugostila i razgovarala sa brojnim rediteljima i glumcima, najznačajnijim imenima regionalne kinematografije.

Mr Sanja Jovanović je istakla da je kao student uživala u emisijama o filmu koje je radila Marija Perović.

"Ovo izdanje ima i jednu dodatnu vrijednost koja se ogleda u tome da se djelo može posmatrati i kao leksikon, jer je u fusnotama objašnjen svaki pojam koji se pominje u intervjuima, bilo da su to filmovi, ili njihovi autori ili neki fenomeni koji su vezani za estetiku filma ili teoriju filma uopšte...".

Dr Vuk Vuković među prvima je pročitao rukopis knjige Marije Perović, a kao okosnicu razgovora naveo je citat iz recenzije Dragana Jovićevića u kojem se između ostalog navodi da ovi razgovori nisu zabilježeni “pitanje je da li bismo zapamtili da su neki od sagovornika dali možda čak i najbolje intervjue, ili sasvim sigurno specifične i drukčije…”.

Kao ključnu riječ dr Vuk Vuković izdvaja upravo naslov ove recenzije, to je riječ "svjedok".

"Dakle, ova knjiga, na neki način, zaista je svjedok jednog vremena ali ne vremena posmatranog u istorijskom kontekstu već vremena jednog ličnog sjećanja svih filmskih radnika i autora koji su nam danas važni.Možda bi u ovom trenutku najsvježija bila priča o Mileni Dravić, jer u trenutku kada je ona otišla čini se da je potpuno stala jugoslovenska kinematografija…"
utorka knjige Razgovori o filmu, Marija Perović se prisjeća kako je Milena Dravić bila zainteresovana za snimak emisije, koji međutim nije dobila, kao ni knjigu.

Vuk Vuković je istakao da je ova knjiga specifična upravo zbog toga što svjedoči o situaciji da su i medijske forme danas drugačije.
"Danas nekako utisak svakog intervjua koji možemo da steknemo u bilo kojoj situaciji na bilo kojoj televiziji jeste da se sagovornici ne slušaju. Dakle, nema nečega što je dijalog i nema nečega što je razgovor… Ono što je bila specifičnost upravo ovih razgovora o filmu koje je vodila Marija Perović jeste da se o filmu zaista razgovaralo…".

Iz razgovora sa Veljkom Despotovićem, scenografom, saznajemo zašto se Ričardova glava zove tako(po američkom, holivudskom glumcu Ričardu Vidmarku), o filmu Dugi brodovi koji je sniman u Budvi, Lovćen- filmu kao koproducentskoj kući i sl.

"Prosto je ovo jedna zabilješka o vremenu u kojem su stvari koje su nam danas nemoguće, znači Dugi brodovi su ozbiljna koprodukcija, u kojem su negdje u Budvi postojali ozbiljni ateljei u kojima se ozbiljno pripremala scenografska rekvizita , o vremenu koje nam danas nije dostupno i nije uhvatljivo", ističe autorka knjige Marija Perović.

Na pitanje o mogućem nastavku knjige Razgovori o filmu, autorka je odgovorila da je bitno bilo pokrenuti prvi ciklus razgovora, te da ima još puno “sagovornika kojima se ostalo dužno”.
Knjiga “Razgovori o filmu” je objavljena u izdanju Nove knjige 2017.godine.