10-12-2020

Preminuo Paolo Rosi, legendarni golgeter koji je rasplakao Brazil

Čuveni italijanski centarfor izgubio životnu bitku u 64. godini

Preminuo Paolo Rosi, legendarni golgeter koji je rasplakao Brazil | Radio Televizija Budva

Foto: Reuters

Paolo Rosi, legendarni italijanski fudbaler, preminuo je u 64. godini. Čuveni napadač izgubio je životnu bitku uslijed teške i neizlečive bolesti.

Najveći uspijeh u bogatoj karijeri Rosi je ostvario sa reprezentacijom Italije na Svjetskom prvenstvu 1982. godine. Golgeter rođen u Pratou sa šest pogodaka vodio je Azure do svjetske krune u Španiji, a posebno će ostati upamćen duel protiv Brazila u kojem je sam, sa tri pogotka, savladao fenomenalnu generaciju Karioka koju je sa kapitenskom trakom predvodio Sokrates. Na istom takmičenju okitio se i individualnim trofejima za najboljeg strijelca i najboljeg igrača što je pošlo od ruke još samo Garinči (1962. godine) i Kempesu (1978. godine).

Rosi će u fudbalskoj istoriji ostati zapamćen i kao jedan od najboljih golgetera Italije na svjetskim prvenstvima. Na kontinentalnim smotrama postigao je ukupno devet golova, što su u dresu Azura uspeli još Roberto Bađo i Kristijan Vijeri.

Nekadašnji fudbaler Juventusa, Komoa, Vićence, Peruđe, Milana i Verone, na klupskoj sceni je sa Starom damom osvojio Kup šampiona, dva trofeja Serije A, Kup Italije, Kup pobednika kupova i Superkup Evrope.

Mrlju na impresivnu karijeru bacile su optužbe da je 1980. godine bio uključen u namiještanje utakmica u čuvenoj aferi Totonero. Tom prilikom Rosi je kažnjen sa tri godine suspenzije, ali je kazna potom smanjena na dve godine. Čuveni napadač, ove teme se dotakao i u autobiografiji "Rasplakao sam Brazil" u kojoj je otkrio da je jedna od osoba koje su ga optužile za skandal kasnije priznala da su svi navodi bili izmišljeni.

Prethodnih godina Rosi je radio kao stručni konsultant na televiziji RAI sport.


Izvor: mozzartsport