02-11-2022

Prijetnje medijima ne smiju biti nova normalnost

Prijetnje novinarima i medijima ne smiju biti nova normalnost, a odgovornost nadležnih institucija i političkih lidera je da pomognu borbu za otvorenije i pravednije građansko društvo, a samim tim i jačanje medijskih sloboda, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iz te nevladine organizacije su, povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, pozvali nadležne da intenziviraju napore u razrješavanju i procesuiranju prijetnji i napada na novinare, kao i da to pitanje stave na vrh svojih prioriteta.

“U posljednje dvije godine, CGO je zabilježio 39 prijetnji ili napada na novinare i imovinu medija”, naveli su iz CGO-a na Fejsbuku /Facebook/

Oni su rekli da je to je duboko zabrinjavajuće, posebno za društvo koje je do sada, kako smatraju, moralo mnogo više da uradi u pravcu kreiranja povoljnog okruženja za medijski pluralizam i slobodu izražavanja.

“Prijetnje novinarima i medijima ne smiju biti nova normalnost, a odgovornost je Vlade i nadležnih institucija, kao i političkih lidera, da umjesto olakog etiketiranja pomognu borbu za otvorenije i pravednije građansko društvo, a samim tim i jačanje medijskih sloboda”, zaključili su iz CGO-a.

(Mina)