28-09-2023

Prirodne atrakcije u zaleđu Budve šansa za razvoj aktivnog turizma, u planu otkrivanje novih mjesta i lokacija

Turistički poslenici u Budvi već neko vrijeme u kontinuitetu rade na adaptaciji i promociji sadržaja koju mogu doprinijeti ekspanziji aktivnog turizma na različitim lokalitetima u zaleđu naše opštine. Uređene pješačke staze i odmorišta na vidikovcima predstavljaju novi turistički sadržaj koji su dobra polazna tačka za jačanje kapaciteta ruralnih područja Budve u narednim godinama.


Pogled na Budvu sa pješačke staze Brajići - Čelobrdo, Foto: portal RTV Budva

U Turističkoj organizaciji opštine Budva kontinuirano rade na diverzifikaciji ponude u destinaciji, koja, prema svjetskim trendovima, ne treba da bude bazirana samo na suncu, pijesku i moru. Tako je u njihovoj organizaciji prošle godine Svjetski dan turizma početkom oktobra obilježen promocijom pješačke staze na ostrvu Sveti Nikola, a u srijedu je upriličena pješačka tura od Brajića do Čelobrda, na stazi dužine od oko 15 kilometara. Tom prilikom sa prirodom Brajića i Paštrovske gore upoznali su se turistički radnici i novinari iz Budve, Tivta, Ulcinja, Bara...

Vidikovci i pješačke staze predstavljaju novinu u turističkoj ponudi Budve, a Tijana Kotarac iz lokalne turističke organizacije za naš portal ističe da će i u narednom periodu raditi na promociji aktivnog turizma na području naše opštine.


Kotarac, Foto: portal RTV Budva

"Staza od Brajića do Čelobrda dio je mozaika od 100 km uređenih, očišćenih i markiranih staza. Sve se one nalaze na našoj aplikaciji "Budva trails" i u planu imamo da sredimo još 25 kilometara staza. Čini mi se da smo ovom pješačkom turom počeli novu sezonu promovisanja staza, ali i vidikovaca, to jest odmorišta. Pored Kikove strane imamo dva divna odmorišta, jedno je Lipa na Brajićima, a drugo na Ograđenici u neposrednoj blizini manastira Svetog Spiridona. To su mjesta na kojima možete roštiljati, pojesti, potpiti, naravno i počistiti za sobom, da budemo potpuno ekološki i moralno ispravni, i otkriti neke nove budvanske perspektive i nove poglede na Budvu. Planiramo da otkrivamo i nova mjesta i lokacije. Sve je krenulo sa tvrđavom Mogren pa je uhvatilo zamah. Postoje mnogi stanovnici našeg grada koji nisu došli na ove prostore i ovom prilikom ih pozivamo da ih otkriju i posjete", kazala je Kotarac.

Licencirani turistički vodič, naš sugrađanin Marko Nikolić, ima višegodišnje iskustvo u vođenju tura u zaleđu Budve. Tura od Brajića do Čelobrda, prema njegovim riječima, bila je odlična prilika za razmjenu iskustva o vrsti turizma koja je kod nas u ekspanziji.


Nikolić, Foto: portal RTV Budva

"Naše planine imaju dosta toga da ponude. Imali smo priliku da vidimo i tvrđavu Kosmač koja je izgrađena prije 150 godina , takođe i da prošetamo starim austrougarskim putem. Tako da definitivno, uz dobro vrijeme, ljude i druženje, tura je imala veliki uspjeh. Mogu reći da je nakon kovid pandemije dosta ljudi počelo da više vremena provodi u prirodi i na planinama, mada je i ranije aktivni turizam bio zastupljen. Potencijal koji mi imamo oduvijek je bio a i sada je veoma velik, s obzirom da sada imamo dosta markiranih staza i one su odličan sadržaj i za ljude koji žele da šetaju i istražuju prirodu", istakao je Nikolić.

Svjetski dan turizma ove godine obilježen je širom svijeta pod sloganom "Toursim&Green investments", a inicijativi su se pridružile i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (Budva), budvanska i ostale lokalne turističke organizacije.



Poruka generalnog sekretara Svjetske turističke organizacije, Izvor: Facebook/World Tourism Organization (UNWTO)

Centralni događaj upriličen je u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, u organizaciji Svjetske turistićke organizacije.

Kuljača: Prostor je naš najvažniji resurs prema kojem treba da se odnosimo sa posebnom pažnjom

Povodom Svjetskog dana turizma poruku je uputio i direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača koji je istakao da je raditi u turizmu lijepo, zanimljivo i kreativno, te da ta vrsta posla dozvoljava "da vizije pretačemo u stvarnost".


Kuljača, Foto: TO Budva

"Baviti se turizmom je istovremeno i zahtjevno i odgovorno, jer mnogo toga ne zavisi samo od ljudskog faktora, već i od niza spoljnih, na koje se velikim dijelom oslanjamo. Ipak, upravo je ljudski faktor taj koji najčešće remeti milenijumima ranije uspostavljena pravila u prirodi. Pored toga što želimo da čestitamo Svjetski dan turizma svima koji daju svoj doprinos tome da Budva i Crna Gora postanu poželjnije destinacije za odmor, koristimo priliku i da podsjetimo da je prostor naš najvažniji resurs i da sa posebnom pažnjom treba da se prema njemu odnosimo, mudro ulažući i investirajući“, rekao je Kuljača.

"Slow turizam" kao svjetski trend našao mjesto i u crnogorskoj Strategiji

I u Strategiji razvoja turizma Crne Gore do 2025. godine kao jedan od trendova koji se može primijeniti i u našoj zemlji navodi se "slow turizam". Kako je pojašnjeno u Strategiji, riječ je o sadržajima koji mogu biti interesantni za turiste koji teže relaksaciji i usporavanju svakodnevnog tempa.

"Cilj je da turističke posjete budu realizovane van ključnih turističkih lokaliteta, te da turizam nakon pandemija COVID-19 bude "sporiji i pametniji". “Slow turizam” predstavlja odgovor na masovni turizam, a istovremeno i koncept kako provesti zdrav odmor. Ovaj koncept se podjednako može odnositi na vikend u nekom gradu, kao i na duži boravak negdje u planinama ili na obali, dok god je tempo sporiji i umjereniji nego ranije", navodi se u strateškom dokumentu crnogorskog turizma.

U Turističkoj organizaciji opštine Budva planiraju i nove pješačke ture u narednom periodu, o čemu će javnost biti blagovremeno obavještena. Za sve sugrađane i turiste koji vole da borave u prirodi na raspolaganju je i aplikacija "Budva Trails" koja se može preuzeti putem App i Play Store-a. Aplikacija se može koristiti online i offline, a prevedena je na ruski i engleski jezik.



M.S.