06-04-2023

Proljeće je vrijeme alergija, Mališić: Simptomi su slični kao i kod prehlade

U proljeće kada biljke procvjetaju polena ima svuda u vazduhu, pa za sve one koji imaju probleme sa alergijama počinje konstantno kijanje, suzenje očiju i svrab, a više o ovim simptomima kao i o samom liječenju govorila je dr Marija Mališić u Jutrom iz Budve.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Na šta treba obratiti pažnju i kako razlikovati ove simptome u odnosu na prehladu ili gripu, Mališić je kazala sljedeće:

"Vrlo je jednostavno razlikovati simptome jer nikad kod alergija nemamo povišenu temperaturu, a simptomi su slični kao i kod prehlade. Imamo curenje nosa, zapušenost, svrab ili suzenje očiju, golicanje nepca, nagon za kijanje, zatim se može javiti i suv kašalj i može da se javi opšte loše stanje organizma, kada alergija duže traje. Kod prehlade imam blago povišenu temperaturu, jezu i drhtavicu koju kod alergija nemamo", istakla je ona.


Foto: Printscreen

Kod djece i odraslih uglavnom su identični simptomi

"Kod djece i odraslih su uglavnom isti simptomi što se tiče alergije, kod djece se obično javlja alergija koja nije štetna supstanca za druge osobe, ali osobe koje hronično pate od alergije itekako je to štetna supstanca koja djeluja kao okidač imuno sistema i utiče na sluzokožu nosa, grla i disajnih puteva. Kod djece se uglavnom javlja svrab očiju, suzenje i krmelji. Kod odraslih su slični simptomi javljaju ali budu malo više izraženiji", kazala je ona.

Proljećna alergija

"Osoba koja ima alergiju treba da se javi ljekaru, dermatologu, alergologu, ORL specijalisti i da ima multidisciplinarni pristup. Treba da se vidi uzrok alergije, rade se prick testovi na inhalacione alergene. A najčešći alergeni koji se javljaju su polen korova, trave, drveća, ambrozija i razne druge alergije. Takođe, toj osobi se savjetuje da prije sezone cvjetanja određene biljke na koju je alergična primi terapiju, odraslima se obično daju tablete, a kod djece se koriste sirupi i kapi koje djeluju na određenu vrstu sluzokože", istakla je doktorka Mališić.

Sistematski pregledi u Budvi počeli 3. aprila

"Što se tiče sistematskih pregleda, protiče sve uredno. Počeli su u ponedjeljak 3. aprila za djecu koja su 2018. godište i treba da se jave na broj telefona 033 427 217 na pedijatriju i zakazuju pregled kod pedijatra. Doktorka Tadić i doktor Hadžić rade sistematske preglede utorkom i četvrtkom, a doktorka Vušurović ponedjeljkom i srijedom", zaključila je ona.

D.Č.