15-05-2024

Protest ispred Apelacionog suda, traže strože kazne za silovatelje

U Crnoj Gori djeca nijesu zaštićena od silovanja i seksualnog zlostavljanja, poručeno je sa protesta ispred Apelacionog suda, sa kojeg je zatražena strožija kaznena politika za krivična djela iz te oblasti.


Protest građana(Foto: Krsto Gazivoda)

Grupa građana okupila se danas ispred zgrade Apelacionog suda u Podgorici, na protestu povodom odluke tog suda da smanji kaznu osuđenom za višestruko silovanje djevojčice.

Apelacioni sud smanjio je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B.B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice.

Aida Perović iz nevladine organizacije (NVO) PRIMA, pitala je Vijeće Apelacionog suda šta ih je inspirisalo da nagrade silovatelja, a kazne djevojčicu.

"Da li razmišljaju koliko su na ovaj način ponizili sve žrtve koje nikada neće prijaviti silovanje jer ne vjeruju institucijama, sudovima. Žrtva nikad nije kriva, ali institucije ohrabruju nasilnike i siledžije da nastave ono što rade", rekla je Perović.

Ona je istakla da je nauka dokazala da su seksualni prestupnici gotovo uvijek povratnici.

“Za četiri godine možemo da očekujemo da prva stvar koju će B.B. učiniti da ponovo siluje djevojčicu, dječaka ili odraslu ženu. Na taj način će se on zahvaliti Vijeću Apelacionog suda”, rekla je Perović.

Ona je upitala zašto je Vijeće dalo kazno koja je ispod minimalne kazne koju krivični zakonik propisuje.

“Da li su svjesni da su sami prekršili zakon”, istakla je Perović.

Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji upitala je koga država štiti u slučajevima kada su djeca napadnuta.

Ona je kazala da u posljednjih nekoliko dana ima još nekoliko sličnih slučajeva, gdje je poruka dodatno loša jer su počinioci već na početku oslobođeni.

“Sve dok budemo na ovaj način reagovali i štitili našu djecu, nemamo čemu da se nadamo. Naša djeca su od seksualnog zlostavljanja i silovanja u Crnoj Gori apsoulutno nezaštićena", rekla je Mihailović.

Ona je podsjetila da je krivični zakonik unaprijeđen prije dvije i po godine, ističući da te odredbe niko ne primjenjuje.

Mihailović je dodala da se to ne primjenjuje zato što nijesu pripremljena podzakonska akta.

"Osim što smanjujete kazne, idete ka donjoj a ne gornjoj granici, odlučujete da ne primjenjujete ono što treba da bi djeca bila zaštićena", rekla je Mihailović.

Građanka Vesna Jočić kazala je da treba obratiti pažnju ko su sudije koje su preinačile presude.

“Ko iza žrtve sada stoji, šta država pruža, šta pruža Centar za socijalni rad, koju podršku porodica ima. Da li se iko pita da li su roditelji sposobni da djevojčici budu psihička podrška”, rekla je Jočić.

Ona je upitala ko pruža podršku i šta je uradio Centar za socijalni rad Cetinje da pomogne žrtvama nasilja.

“Trazim odgovor države, kako i na koji način daju podršku”, rekla je Jočić.

Kako je kazala, današnji skup je isključivo za djecu.

“Boriću se da za ovakva djela bude dozivotna kazna i kastracija. Samo oštre i jake kazne mogu sankcionisati ovakav oblik ponašanja prema djeci”, istakla je Jočić.

Mirel Radić iz pokreta Mi možemo kazala je da su u oktobru prošle godine dobili podršku preko šest hiljada građana za elektornsku peticiju koja je dostavljena Skupštini, a kojom su tražili da minimalne kazne za krivična djela silovanja budu osam godina.

Ona je kazala da su peticijom tražili da se za krivična djela obljube nad djetetom i nemoćnom osobom dosuđuje maksimalna kazna.

Radić je istakla da je nedopustivo da bude nastavljeno sa tim da kazne zatvora za silovatelje ne odgovaraju djelu koje je počinjeno.

“Ako uzmete u obzir da je juče donesena odluka u kojoj je optimalna kazna od osam godina, to govori da crnogorski građani i poslanici, sudska i izvršna vlast treba da povećaju kaznenu politiku”, rekla je Radić.

Psihijatar Maida Burdžović kazala je da posljednja desavanja pale alarm da neko, da bi bio zdrav, mora da ima organizovano socijalno i drugo blagostanje u svom okruženju.

“Ovakva situacija ukazuje da je problem sve složeniji. Ovo je jedan od vidova pofrske ljudima koji su u ovom problem i koji nije tako mali”, rekla je Burdžović.

Ona je istakla da je u crnogorskom društvu i dalje žena ta koju treba da bude sramota što je izazvala devijantno ponašanje nekog muškarca.

“Zajednica mora promptnije i odlučnije da reaguje da se stane na kraj ovakvim situacijama, koja se dešava nebrojeno puta. Najveći problem je što oni koji su dužni da bud utu, nijesu ni danas sa nama”, navela je Budržović.

Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović rekla je da su svi neprijatno iznenađeni odlukom Apelacionog suda.

“Svi smo dužni da ovezbijedimo djeci osnovne elementarne uslove da se približno dostigne stepen zdravog odrastanja i da omogućimo da sjutra budu zdrave ličnost”

Svi građani imaju obavezu da omoguće sredinu u kojoj će mladi da se pravilno razvijaju.

“Ljudi koji urušavaju ugled cijelog društva moraju biti adekvatno kažnjeni. Kazna od 15 godina je izuzetno mala za vinovnike tih djela i treba da tražimo da se ta kazna poveća”, zaključila je Cerović.

(RTCG)