28-06-2018

Provisana knjiga "Kula od sjećanja i druge priče" Sava Markoča

U organizaciji Narodne biblioteke Budve, u utorak je predstavljena knjiga priča Sava Markoča – “Kula od sjećanja i druge priče”. O knjizi su govorili novinarka Branka Čvorović, zatim Milica Vučinić i sam autor. Moderatorka je bila Stanka Stanojević.

Provisana knjiga

Zbirku priča "Kula od sjećanja i druge priče“ koje govore o životu Bara i Barana nekad, kao i o jednom djetinjstvu i odrastanju - objavila je barska izdavačka kuća “Mediteran Multimedia“. Ovo je debitantsko književno ostvarenje profesora Sava Markoča.

Novinarka Branka Čvorović je istakla da je ova zbirka priča mnogo više od kule i mnogo više od sjećanja: “Knjiga koja nas budi, vraća u neka dobra stara vremena, knjiga o ženskim sudbinama, odvažnosti koju im je život nametnuo, mirenju i praštanju. Savo je knjigu posvetio tetki Milici, ženi koja ga je voljela i koju je volio, uz istinsku životnu mudrost koja prkosi prirodi a to je da je i tetka majka, koja, nekako slučajno, uvijek stavi novčić u njegov komad pogače”.

Milica Vučinić je istakla da nas Savove priče obogaćuju ljudskošću, te da je osnovna misija pisca ovih priča da nas “u više koherentnih priča vraća na kolodvor najtananijih emocija,preplavljenih ljubavlju,ljepotom davanja i uzimanja,tradicije i običaja,morala,pravde i života”. A za razliku od nestvarnih, izmišljenih I kratkotrajnih kula, ova Savova je po mišljenju Vučinić “jasna ,identitetska,iskrena i iskonska tvorevina satkana od najiskrenijih emocija,sa alatom koji se prenosi “s koljena na koljeno" ,kao porodična ikona na zidu” – zaključila je.

Sa autorom “Kule od sjećanja i druge priče” razgovarala je Stanka Stanojević.