02-05-2015

Prvomajski praznici doveli 20% više turista

U Crnoj Gori trenutno boravi oko 18 hiljada turista, što je za 20 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prvomajski praznici doveli 20% više turista | Radio Televizija Budva

Najveći porast broja turista bilježi Ulcinjska rivijera, gdje trenutno boravi oko pet hiljada turista, a koju je 1. maja posjetilo blizu 15 000 izletnika, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Kapaciteti većine hotela na primorju popunjeni su tokom praznika.

“U hotelima na Budvanskoj rivijeri prvi gosti su tradicionalno Francuzi, Britanci i Rusi, a sve je više i “casino” gostiju koji zabavu nalaze u hotelima Maestral i Splendid. Značajan broj turista kako domaćih, tako i onih iz inostranstva, u Budvu je privukao i atraktivan program Međunarodnog turističkog karnevala koji se održava na trgovima Starog grada od 1-3. maja”, navodi se u saopštenju.

Dobru popunjenost bilježe i ostali primorski gradovi, u kojima se takođe održavaju brojne kulturne i zabavne manifestacije, a u ponudi su i atraktivni praznični paket aranžmani.

Turistička sezona u Ulcinju ove godine je počela 3.aprila, a za vrijeme prvomajskih praznika HTP Ulcinjska rivijera pripremila je promotivne paket aranžmane za boravak na Adi Bojani.

U Baru su takođe, organizovana kulturna i sportska dešavanja, a hotel „Princess“ je pripremio posebne povoljnosti za boravak tokom praznika.

U Tivtu tokom praznika boravi i 700 studenata, profesora i asistenata sa 30 visokoobrazovnih institucija iz regiona, koji učestvuju na “Međunarodnom kongresu fakulteta za turizam i hotelijerstvo”.

“Za prvomajske praznike u Kotoru uploviće osam kruzera. Povećan je broj posjetilaca iz Dubrovačko-neretvanske županije, te je broj izletnika u porastu oko 33 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

Iz NTO su kazali i da Prvomajski praznici najvaljuju i početak ljetnje turističke sezone u sjevernim krajevima naše zemlje.

Tradicionalno 1. maja, otvorene su za posjetioce kapije Nacionalnog parka Biogradska gora, dok na Žabljaku počinje sezona splavarenja, a brojne su i druge mogućnosti za aktivan boravak u prirodi, što je naročito popularan segment naše turističke ponude za turiste iz Zapadne Evrope.

“Hotelijeri na Žabljaku i u Kolašinu spremno dočekuju turiste tokom praznika, a primjetno je veće interesovanje posebno domaćih turista. Hotel “Bianca Resort&Spa”, u ovom periodu ima u ponudi atraktivne velnes i spa paket aranžmane. Hotel u ovom periodu bilježi dobru popunjenost, pretežno domaćim gostima, ali i gostima iz zemalja okruženja.Prvomajski praznici, tradicionalno predstavljaju početak ljetnje turističke sezone, a očekivanja su da će dobra popunjenost većine hotelskih kapaciteta biti nastavljena i tokom ljetnjih mjeseci“, dodali su oni.