01-03-2022

Rok za održavanje sjednice SO Budva biće poznat u četvrtak

Nakon četiri sastanka predstavnika Demokratskog fronta, Demokrata i Prave Crne Gore, nije došlo do dogovora o izlasku iz političke krize u Budvi. Rok do kada bi lokalni parlament trebalo da zasijeda biće najvjerovatnije poznat po završetku sjednice Vlade Crne Gore koja je zakazana za četvrtak.

Rok za održavanje sjednice SO Budva biće poznat u četvrtak | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Kako je za naš portal pojasnila Milijana Vukotić Jelušić, v.d. direktorice Direktorata za efikasnu implementaciju dobre javne uprave pri Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija (MJUDDM), ovaj resor uputio je Vladi Predlog odluke o davanju upozorenja Skupštini opštine Budva da održi sjednicu u roku od 15 dana. Prema njenim riječima, taj akt razmatraće se na sjednici Vlade koja je će se održati 3. marta.

"Vladi je ovaj predlog odluke upućen u skladu sa nadležnostima Minsitarstva, a u skladu sa članom 185 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da će Vlada upozoriti skupštinu kad skupština opštine duže od šest mjeseci ne održava sjednice, ne izvršava odluke nadležnih sudova ili ne izvršava zakonom utvrđene obaveze čime se onemogućava ostvarivanje prava građana ili nanosi znatna materijalna šteta, da u određenom roku, obezbijedi ostvarivanje svojih funkcija, odnosno izvrši zakonom utvrđene obaveze.

Predložen je rok od 15 dana analogno članu 40 Zakona o lokalnoj samoupravi, koji propisuje da se sjednica skupštine održava najkasnije u roku od 15 dana od dana sazivanja, jer zakon ne prepoznaje rok za određivanje upozorenja u slučaju neodržavanja sjednice u vremenu dužem od 6 mjeseci. Takođe je uzeta u obzir i činjenica da su Skupštini opštine Budva prethodno upućene dvije preporuke za održavanje sjednica od strane Ministarstva, koje nisu dale rezultat na način da je došlo do dogovora između konstituenata vlasti u Budvi za prevazilaženje političke krize", kazala je Vukotić Jelušić.

U slučaju da Vlada usvoji zaključak koji bi potvrdio predlog MJUDDM, a sjednica SO Budva se ne održi u predviđenom roku, ovaj resor, kako je navela naša sagovornica, uputiće predlog za raspuštanje lokalnog parlamenta.

"Nakon toga, Vlada će odlučiti o predlogu za raspuštanje parlamenta. U slučaju raspuštanja lokalnog parlamenta Predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od dana njenog raspuštanja, a od dana raspisivanja izbora do održavanja izbora odbornika ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana, u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika. U tom slučaju izbori u Budvi trebalo bi da se održe u periodu maj-jul, a u slučaju raspuštanja skupštine, funkciju skupštine do konstituisanja nove skupštine vrši odbor povjerenika, kojeg imenuje Vlada", istakla je Vukotić Jelušić.

Za razliku od recimo hrvatskog modela, naš zakonodavni okvir ne propisuje ovlašćenja Odbora povjerenika odnosno njegova funkcionalna ograničenja, način izbora i druge uslove, ali, kako ističe sagovornica iz MJUDDM, tom tijelu je svojstveno da mijenja Skupštinu i u obavezi je da dodnosi akte iz nadležnosti lokalnog parlamenta.

"Predsjednik Opštine, to je specifičnost, ostaje u svom mandatu, bez obzira na to što je biran posrednim putem, od strane odbornika", pojasnila je ona.

Duže od pola godine bez kvoruma na sjednicama

Budvanski lokalni parlament faktički nije zasijedao od septembra prošle godine, kada je došlo do nesuglasica između vladajućih Demokratskog fronta i Demokrata o načinu upravljanja gradom. Nekoliko puta zakazane su skupštinske sjednice koje su bile bez kvoruma.

Predstavnici Demokrata su od tada više puta iskazali nezadovoljstvo, kako su kazali, samovoljom predsjednika Opštine Marka Carevića, te tražili njegovo povlačenje, dok su iz Demokratskog fronta poručili da bi takav čin predstavljao prekrajanje izborne volje građana, kao i to da vlast u Budvi treba da bude formirana na osnovu izbornog rezultata. Oni su takođe zatražili ostavku predsjednika SO Budva Krsta Radovića, kadra Demokrata.

U međuvremenu je došlo do saradnje između Demokrata, Socijalističke narodne partije i Ujedinjene reformske akcije, međutim taj blok nezvanično se raspao nakon pada Krivokapićeve Vlade i posljednjih dešavanja na republičkom nivou.

Uslijedila su četiri sastanka odbornika Demokratskog fronta, Demokrata i Prave Crne Gore. Posljednji je održan danas, a epilog je bio da dogovor još uvijek nije postignut.



M.S.