28-03-2024

Ryanair postaje najveća aviokompanija u regionu

Očekuje se da će svi aerodromi u glavnim gradovima u bivšoj Jugoslaviji, osim jednog, ostvariti rast broja putnika tokom prvog mjeseca ljetne sezone 2024. – u aprilu – u odnosu na prošlu godinu, na osnovu raspoloživog planiranog kapaciteta sjedišta.

Ryanair postaje najveća aviokompanija u regionu | Radio Televizija Budva

Foto: Rayanair

Ryanair će postati najveći prevoznik u regionu jer će proširiti svoje baze u Zagrebu i Zadru, otvoriti novu bazu u Dubrovniku i pokrenuti operacije u Sarajevu. Wizz Air, koji je držao titulu gotovo svakog meseca tokom protekle godine, zauzeće treće mesto, iza Air Serbije.

Aerodrom Beograd ima najviše raspoloživih mjesta na redovnim letovima u aprilu, 759.632. Ova cifra predstavlja povećanje od 7,1% u odnosu na 2023. Air Serbia će nastaviti da održava svoju poziciju najvećeg prevoznika, držeći 53,3% svih raspoloživih redovnih kapaciteta na aerodromu.

Slijedi Zagreb kao drugi po veličini sa 493.384 slobodna mjesta na redovnim letovima u aprilu, što je 16,8% više nego prije godinu dana. Croatia Airlines će zadržati poziciju najvećeg avioprevoznika na zagrebačkom aerodromu sa 35,8% raspoloživog kapacitetaa a slijedi Ryanair s udjelom od 31%.

Aerodrom Skoplje, na koji je uticalo smanjenje frekvencije Wizz Air-a, ima 271.840 sjedišta u aprilu, što je pad od 2,8% na godišnjem nivou. Wizz Air će imati 58,4% udjela u raspoloživim sjedištima, dok je Pegasus Airlines drugi sa 6,9% udjela. Prištinski aerodrom će imati 239.059 slobodnih mesta, ali ima brojne letove koji se prodaju isključivo preko turoperatora koji se smatraju čarterima. Stoga, oni nijesu uključeni u ukupni predviđeni kapacitet sjedišta. Ako se uzmu u obzir samo sjedišta na redovnim letovima, kapacitet aerodroma je povećan za 9,4% u odnosu na prošlu godinu. Britanski easyJet ima najveći broj redovnih sjedišta, držeći 19,3% udjela, ispred Wizz Aira sa 16,6%.

Air Montenegro tek šesti na podgoričkom aerodromu
Aerodrom Podgorica ima 177.854 planiranih mjesta na tržištu u aprilu. Ryanair je najveći prijevoznik sa 15,6% kapaciteta.

Domaći prevoznik Air Montenegro tek je šesti u Podgorici po raspoloživim kapacitetima, i to iza Pegasus Airlinesa, Turkish Airlinesa, Austrian Airlinesa i Air Serbije.

Sarajevski aerodrom ima 173.693 sjedišta na redovnim letovima u aprilu, što je povećanje od 30,4% u odnosu na 2023. godinu kako Ryanair počinje sa radom i postaje njegov četvrti najveći prevoznik. Turkish Airlines je najveći u Sarajevu sa 15,9% ukupnog kapaciteta.

Aerodrom Ljubljana ovog aprila ima 141.011 raspoloživih mjesta, što je 28,3% više u odnosu na prošlu godinu. Lufthansa će biti njegov najveći avioprevoznik sa 16,4% udjela u kapacitetu, odmah ispred Turkish Airlinesa sa 14,4% planiranog kapaciteta.