15-06-2017

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Splendidu

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji organizuje beogradski nedjeljnik NIN uz institucionalno pokroviteljstvo Ministarstva finansija Crne Gore, održaće se 16. i 17. juna u hotelu Splendid u Bečićima.

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Splendidu | Radio Televizija Budva

Tema ovogodišnjeg Samita je Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju.

Zvanični rad skupa počeće sjutra u 9.30 h panelom guvernera pod nazivom Monetarna politika zemalja regiona – između Američkih federalnih rezervi i Evropske centralne banke, na kojem će pozdravnu riječ imati guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i predsjednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Guverneri centralnih banaka regiona će, u okviru panela, govoriti, između ostalog, o koordinaciji fiskalne i monetarne politike, mogućim posledicama nove politike Siatema federalnih rezervi (FED) i Evropske centralne banke (ECB) na monetarnu politiku, kamatnim stopama i kursevima lokalnih valuta na Zapadnom Balkanu, a izložiće i svoja iskustva u rješavanju nekvalitetnih kredita kao pretpostavci za povećanje kreditne aktivnosti banaka.

U drugom dijelu dana, od 12.30 h održaće se panel pod nazivom Finansijska inkluzija – Globalni izazov, lokalna rješenja, na kome će govoriti predstavnici Alijanse za finansijsku inkluziju (AFI), Svjetske banke, Evropske investicione banke, Savjeta za regionalnu saradnju i dr.

U subotu od 09.30 biće održan panel ministara finansija na temu Novi prioriteti – brži privredni rast uz zdrave javne finansije i niži javni dug, koji će otvoriti Darko Radunović, ministar finansija u Vladi Crne Gore.

Ministri finansija regiona razgovaraće o fiskalnoj konsolidaciji, potrebi ubrzanja privrednog rasta, mjerama za smanjenje javnog duga, problemu sive ekonomije, uticaju evropskih integracija na javne finansije regiona, strukturnim reformama i o brojnim drugim aktuelnim temama.

U nastavku samita biće održan i panel direktora poreskih uprava regiona na temu Reforma poreske uprave i borba protiv sive ekonomije, koji će otvoriti Miomir Mugoša, direktor Poreske uprave Crne Gore.

Na ovom panelu će, između ostalog, biti razmotrene teme poput: uloge i značaja Poreske uprave za reformu javnog sektora, rješavanja problema dugova velikih poreskih obveznika, problem sive ekonomije, značaja edukacije poreskih obveznika, rezultata reformi i modernizacije poreskih uprava i dr.