01-03-2019

Polovina prihoda od Morskog dobra više ne ide u opštinske kase

Prema novom Zakonu o finansiranju lokalne samouprave Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore više neće prenositi 50% prihoda primorskim opštinama za tekuće održavnje čistoće, komunalnog reda, hortikulture i javne rasvjete na nezakupljenim dijelovima morskog dobra.

Polovina prihoda od Morskog dobra više ne ide u opštinske kase | Radio Televizija Budva

JP Morsko dobro je kod resornog Ministarstva iniciralo izmjenu Zakona o finasiranju lokalne samouprave radi drugačije raspodjele sredstava za tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće u zoni morskog dobra.

Ovo preduzeće sada ima mogućnost da direktno zaključuje ugovore sa lokalnim komunalnim preduzećima u primorskim opštinama, a preostala sredstva usmjerava za direktne investicione projekte odlaganja, selektovanja i reciklaže otpada.

"Vidjeli smo, nažalost, da u većini slučajeva ovo nije funkcionalisalo u zamišljenom pravcu, a to je da lokalna samouprava taj novac prosleđuje lokalnim preduzećima za održavnje čistoće, komunalnog reda, hortikulture i sl., zbog čega smo se odlučili na ovaj potez", kazao je direktor ovog preduzeća, Predrag Jelušić.

On smatra da je fer odnos da Morsko dobro ima direktan odnos sa onim ko radi taj posao, da tu nema nekog trećeg, ko, kako ističe Jelušić, nekada iz realnih razloga, nije u punom kapacitetu sredstva doznačavao preduzećima.

"To je svakako dodatni posao za nas, ali ne bježimo da preuzmemo i taj dio odgovnornosti", zaključio je Jelušić.

I pored manjeg priliva novca u opštinskom budžetu usled novih zakonskih rješenja, kojima su ukinuti prihodi od Morskog dobra i privremnih objekata, te neizvjesne situacije sa WTE-om, prema riječima pomoćnika sekretara Sekreterijatna za finansije Slavka Đukanovića, finansijska stabilnost opštine u ovoj godini, neće biti ugrožena.