28-03-2024

Sastanak lokalnih i NTO: Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu sastanaka u ovoj godini, a glavne teme odnosile su se na izletničku i boravišnu taksu i suzbijanje sive ekonomije.


Foto: NTO

Prvi u nizu sastanaka u ovoj godini predstavnika lokalnih turističkih organizacija i NTO, održan je u srijedu u hotelu Sport In na Cetinju.

Direktor Turističke organizacije Prijestonice Cetinje, Nikola Jablan, je posebno istakao značaj organizovanja sastanka, ukazujući na potencijalnu saradnju i zajedničko prevazilaženja problema.

Savjetnik direktorice NTO, Amel Dedeić, podsjetio je na kontinuiranu podršku koju NTO pruža lokalnim turističkim organizacijama, posebno u manje razvijenim opštinama sa skromnijim budžetom.

“Bilo je riječi i o različitim projektima i aktivnostima na kojima će lokalne turističke organizacije sarađivati tokom ove godine. Neki od njih su saradnja turističkih organizacija Budve, Kotora i Prijestonice Cetinje na uređenju i promociji pješačkih staza u okviru Nacionalnog parka Lovćen, zatim saradnja turističkih organizacija Kotora i Prijestonice Cetinje na dodatnoj valorizaciji žičare Kotor-Lovćen u cilju upotpunjavanja ponude turistima koji posjećuju ova dva grada”, navodi se u saopštenju NTO.

Takođe se planira uvezivanje turističkih organizacija sa sjevera u cilju formiranja zajedničke ponude, koja će uz podršku turističkih organizacija sa juga biti dodatno ispromovisana na primorju tokom ljetnje turističke sezone.

Akcenat za naredni period trebalo bi da bude na razvijanju vjerskog i sportskog turizma, kampovanja i kampovališta i pješačkih i biciklističkih staza, za koji je konstatovano da Crna Gora ima veliki potencijal.

Na sastanku su predstavljeni pojedinačni planovi i konstatovani problemi koji godinama unazad otežavaju rad turističkim organizacijama i lokalnoj privredi, a u prvom planu se tiču infrastrukture, divljih deponija, neregistrovanog smještaja, prijave boravka i naplate boravišne i izletničke takse i članskog doprinosa, kao osnovnih prihoda turističkih organizacija.

Zaključeno je da obaveza svih turističkih organizacija, pored svojih zakonskih nadležnosti, treba biti inicijativa prema nadležnim institucijama u cilju prevazilaženja navedenih problema.

Sastanku koji je organizovala Turistička organizacija Prijestonice, prisustvovali su direktori sa svojim saradnicima turističkih organizacija Bara, Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve, Podgorice, Zete, Tuzi, Danilovgrada, Nikšića, Mojkovca, Kolašina, Rožaja, Žabljaka, Andrijevice, Pljevalja i Šavnika.