01-01-2024

Savjeti naučnika za bolji brak

Obećali ste jedno drugom da ćete biti zajedno i u dobru i u zlu, ali sve je to džabe ukoliko sjedite za stolom, dok preko puta sebe imate stranca. Svađe su zamijenile mučne tišine, a strasne zagrljaje - platonsko prijateljstvo. Na sreću, američki stručnjaci koji su proučavali tajnu najsrećnijih parova sa svog kontinenta, otkrili su da postoji mnogo načina koji mogu da osnaže vaš brak ili vezu. Ovo su neki savjeti naučnika za bolji brak.


Foto: Unsplash

1. Kreativni izlasci

Povremeni zajednički izlasci su neophodni, ali je takođe bitno da budi i kreativni. Tako, recimo, večera u obližnjoj kafani sigurno neće podstaći vašu strast, napominje socijalni psiholog dr Artur Aron.

Prema njegovom istraživanju, novina je najbolji način da začinite život i osnovni sastojak kvalitetnog braka. Naravno, to ne znači da treba da odustate od omiljenih zajedničkih aktivnosti, ali povremeno uključite u svoje planove i neke nove: planinarenje, zajedničke časove kuvanja ili nešto treće.

Jednostavno izaberite nešto što nikada niste radili zajedno. Vaš mozak će biti preplavljen dopaminom, a to će uticati na vašeg partnera, kaže Aron.

2. Prisjetite se zabavnih dogodovština

U studiji naučnika sa državnog univerziteta Apalačija, stručnjaci su anketirali 52 para i zamolili ih da se prisjete zabavnih trenutaka u svom životu, bilo da su to iskusili sami ili kao par.

Pokazalo se da su oni parovi koji su se prisjećali zajedničkih trenutaka smijeha i sreće uglavnom bili najzadovoljniji svojom vezom. Tako vaše međusobne šale, koje niko drugi osim vas ne razumije, jačaju vašu vezu.

3. Srećo, kakav ti je bio dan?

Iako ovo pitanje zvuči kao kliše, naučnici tvrde da zaista funkcioniše i da treba da ga ponavljate svom partneru svakog dana.

Dr Anđela Hiks s Vestminsterskog univerziteta sprovela je istraživanje i otkrila da se parovi koji razgovaraju o lijepim događajima tog dana osjećaju srećnije i imaju povećan osjećaj povezanosti. S druge strane, ukoliko vaš partner nema ništa dobro da vam kaže, na ovaj način ćete pokazati da vam je stalo do njega.

4. Dajte sebi prostora

Ako se partner previše uvukao pod kožu, to je često znak da imate zdravu vezu, a ne da je kraj na pomolu, smatraju stručnjaci s Univerziteta u Mičigenu. To znači da ste se vremenom osjećali slobodnim da se izrazite, rekla je koautorka studije Kira Birdit.

Dodala je da veza koja je veoma intimna i pozitivna može biti, vjerovali ili ne - i veoma iritantna. Dakle, ako osjećate bliskost koja počinje da vas guši, smirite se, pričajte što više i pokušajte jedno drugom da pružite malo prostora za disanje.

5. Kada se svađate, budite fer

Normalno je da s vremena na vreme povisite ton, ali možete i da se svađati a da ne naneste ozbiljnu štetu, samo morate biti pažljivi u izboru riječi.

Kada su stručnjaci nedavno analizirali argumente 154 para, od kojih su svi bili u braku 15 ili više godina, otkrili su da najbolje prolaze oni koji se izražavaju u množini – drugim riječima, bolje je koristiti "mi" umesto "ja". Argumenti u kojima se češće koristi zamjenica "mi“ zapravo znače da su partneri i dalje ravnopravni i da rješavaju zajednički, a ne svoj problem.

6. Vježbajte zajedno

Zajednički trening će vam pomoći da ubijete dvije muve jednim udarcem - bićete u boljoj formi a i imaćete bolji seks. Jedna od naučnih studija pokazala je da 94 odsto parova ostaje dosljedno u vježbanju ako to rade zajedno, bilo da je riječ o teretani, jogi, plivanju ili vožnji bicikla.

S druge strane, postoje istraživanja koja govore u prilog povezanosti između vježbanja i seksa - ljudi koji su fizički aktivni više uživaju u intimnim odnosima. Vježbanje smanjuje stres, povećava energiju, samopouzdanje i jača libido.

7. Radujte se uspjehu partnera

Bilo da se radi o unapređenju na poslu žene ili muževljevoj pobjedi u fudbalu s prijateljima, radujte se ovim zajedničkim srećnim događajima. Ovu preporuku dao je tim psihologa s Univerziteta u Los Anđelesu na osnovu analize zadovoljstva 79 bračnih parova.

Najzanimljivija činjenica u tome je da je muškarcima radost zbog njegovog uspjeha bila važnija za zadovoljstvo u vezi nego način na koji je žena reagovala u teškim vremenima.



(24sedam.rs)