29-11-2020

Siguran biznis: Sve osiguravajuće kuće u CG rade s profitom

Sva društva za osiguranje u Crnoj Gori su za prvih devet mjeseci poslovala s dobitkom i bila likvidna, solventna i profitabilna.

Siguran biznis: Sve osiguravajuće kuće u CG rade s profitom | Radio Televizija Budva

Foto: Marcel Langthim, Pixabay

To proizilazi iz zapisnika o redovnoj kvartalnoj posrednoj kontroli poslovanja društava za osiguranje koji je razmatran na sjednici Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO).

“Redovna kvartalna posredna kontrola poslovanja društava za osiguranje za treći kvartal pokazala je da je poslovanje crnogorskih društava za osiguranje bilo likvidno, solventno i profitabilno”, saopšteno je iz Agencije.

Sva društva za osiguranje su, kako se dodaje, obezbijedila pokriće bruto tehničkih rezervi oblicima imovine koji su propisani Zakonom o osiguranju i Pravilnikom o deponovanju i ulaganju sredstava tehničkih rezervi društava za osiguranje.

“Ažurnost u rješavanju i isplati šteta društava za osiguranje je ostvarila rast u odnosu na vrijednost tog pokazatelja tokom prvog i drugog kvartala ove godine”, navodi se u saopštenju.

Sva društva za osiguranje su na kraju septembra bila likvidna i kapitalno adekvatna, uz trend rasta pokazatelja solventnosti u odnosu na kraj prošle godine.

“Na to su uticale stroge preporuke Agencije društvima za osiguranje da privremeno ne raspodjeljuju dobit akcionarima u obliku dividende i ne isplaćuju dividende akcionarima po osnovu već donešenih odluka o raspodjeli dobiti, osim isplate u obliku akcija, a sve sa ciljem ublažavanja negativnih posljedica epidemije koronavirusa na tržište osiguranja”, precizirali su iz ANO.




Izvor: Investitor