20-11-2014

Sirijci uhapšeni u Budvi

Sudija za istragu osnovnog suda u Kotoru Špiro Pavićević odredio je jendomjesečni pritov sirijskom državljaninu Vikinu Hajinarijanu (49), jermenskog porijekla, dok je njegovog 17 godišnjeg sina oslobodio.

Sirijci uhapšeni u Budvi | Radio Televizija Budva

Pavićević je sinoć potvrdio "Vijestima" da je nakon saslušanja, u prisustvu branioca i stručnog prevodioca za jermenski jezik, odredio zadržavanje do 30 dana, zbog posjedovanja falsifikovanih isprava.

Oca i sina uhapsila je prekjuče budvanska policija, nakon što ih je primjetila u gradu. Kod njih, su kako saznajemo pronađeni falsifikovani jermenski pasoši. Vikini su priznali da su svjesno falsifikovali pasoše, bježeći iz zemlje, gdje im je, kako su ispričali, zbog pripadnosti manjinskoj jermenskoj zajednici prijetio linč.

Navodno, Vikin, je uspio da prvo prebaci suprugu i drugo dijete, a da je upravo on sa starijim sinom, pokušao preko Crne Gore da se domogne Zapadne Evrope, gdje je sklonio porodicu.

Kako je ispričao, on je kao imućni zlatar, uspio da proda sve što je imao i Siriji, i zbog straha da će mu stariji sin biti regrutovan, da se bori u Sirji, na strani režima, odlučio da pošto poto napusti Siriju. Svjesno su uzeli falsifikovane jermenske pasoše, i sa takvim dokumentima, uspjeli da prođu mnoge granice dok se nijesu domogli Crne Gore. Oni su se obreli u Budvi, i namjera im je bila da put nastave, ali im je prijetila policija, koja je ih je prilikom kontrole, zadržala, i nakon provjere dokumentacije, utvrdila da je riječ o falsifikatima. Oni su odmah privedeni u stanicu policije, o čemu je obaviješten i osnovni državni tužilac iz Kotora.